Torcik jagodowa panna cotta – bez pieczenia

W taką pogodę dosłownie aż nie sposób zajadać się ciepłą drożdżówką. Najchętniej żywilibyśmy się samymi owocami i popijali domową lemoniadą albo lekkim i koszmarnie zimnym drinkiem z palemką… Najlepiej na jakiejś egzotycznej i bezludnej plaży.

Niestety nie złożyło się i wciąż męczymy się w mieście i staramy łapać się każdą wolną chwilę by nieco ochłonąć. Miałam piec jagodzianki, ale postanowiłam przygotować coś bardziej orzeźwiającego. Coś, co zdecydowanie lepiej przypadnie i nam i Wam do gustu. Torcik na zimno. Świadomie piszę torcik, a nie na przykład sernik, bo sernik to nie jest, raczej puszysta pianka jagodowa wykończona waniliową panna cottą z kruchym kakaowym spodem na bazie herbatników – wspaniały, prosty i efektowny!

Koniecznie go przygotujcie dopóki jagody są łatwo dostępne, a temperatury wysokie.

Składniki:

(tortownica 20-22cm, na zdjęciach 20cm, wysoka)

warstwa jagodowa

  • 500g świeżych jagód
  • 400g śmietany kremówki
  • 250g serka mascarpone (może być też philadephia)
  • 150g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny w proszku

panna cotta

  • 400ml śmietanki kremówki
  • 80g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku

spód

  • 150g kakaowych herbatników
  • 80g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatniki zmiel na drobne okruchy za pomocą malaksera lub rozkrusz ręcznie. Roztop masło i zalej nim pokuszone ciastka. wymieszaj i wyłóż na dno tortownicy. Dociśnij i wstaw do lodówki do stężenia.
  • 2 łyżki żelatyny zalej ok. 1/4 szklanki wody mineralnej i odstaw na kilka minut do napęcznienia.
  • Jagody zmiksuj z cukrem pudrem na gładko.
  • Ubij kremówkę na sztywno, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone.
  • Namoczoną żelatynę lekko podgrzej, np w mikrofalówce. Tylko do rozpuszczenia, nie doprowadź do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości.
  • Ubitą śmietanę z serkiem wymieszaj delikatnie z koktajlem jagodowym, a następnie dodaj żelatynę i wymieszaj tylko do połączenia się składników. Masę wylej na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki do stężenia.
  • Kremówkę gotuj na wolnym ogniu z cukrem i wydrążoną wanilią. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dla pewności, że żelatyna się dokładnie rozprowadzi w śmietance, możesz namoczyć ją w niewielkiej ilości zimnej wody, a bezpośrednio przed dodaniem lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
  • Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Wystudzoną, płynną panna cottę wylej na jagodową piankę i ponownie wstaw do lodówki do stężenia.
  • Oddziel nożem brzegi lub ogrzej boki tortownicy palnikiem i przełóż torcik na paterę. Udekoruj borówkami i miętą.

Smacznego!

0

18 odpowiedzi

  1. Robi się mój torcik! Też planowałam jagodzianki, ale zaglądnęłam na bloga i… zmieniłam zdanie ;) Liczę na kolejny udany test <3

    1. zasadniczo można użyć agar, ale ma on nieco inne właściwości i najprawdopodobniej uzyska się inną konsystencję. Jeśli jednak jest taka konieczność, można się nim podarować. Ilości niestety nie podam, nie próbowałam.

  2. Wypróbowałem przepis :)) Wyszło przepyszne. Niestety nie tak ładne jak na zdjęciach ale jak na pierwszy raz myślę, że jest sukces :) Na pewno to powtórzę :)

    1. Początki bywają niełatwe, ale zapewniam, że i u mnie nie zawsze jest idealnie równo i gładko ;) Cieszę się, że torcik smakował, to w końcu najważniejsze.

Dodaj komentarz