Tort Sachera – Sachertorte

Prosty, niemal ascetyczny tort czekoladowy, który podbił podniebienia na całym świecie swoją prostotą i smakiem. To chyba najbardziej znany wypiek europejski. Co w nim jest tak wyjątkowego – nie wiem, ale jedno jest pewne, ten tort jest pyszny! Idealny do popołudniowej kawy, prosty i stosunkowo łatwy do wykonania. Zdecydowanie warto upiec tort Sachera i poczuć się jak w cesarskiej, wiedeńskiej kafejce.

Ciasto samo w sobie jest niezbyt słodkie, nawilżone półpłynną, kwaskową konfiturą morelową i zwieńczone ciągnącą się czekoladową polewą, która gładko oblewa całą powierzchnię tortu i jednocześnie stanowi całą jego dekorację.

Sachertorte
Czas Przygotowania
20 mins
Czas Gotowania
45 mins
Czas Całkowity
1 hr 5 mins
 

Wiedeński tort Sachera

Rodzaj Dania: Wypieki
Ilość Porcji: 10 os.
Składniki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 5 dużych jajek
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 70 g mąki pszennej
Polewa:
  • 200 g dżemu lub konfitury morelowej
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g syropu kukurydzianego
  • 1 łyżka wody
Przygotowanie krok po kroku
  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Żółtka oddziel od białek.
  3. Czekoladę połam i roztop nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce razem z masłem. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  4. Białka ubij z solą. Gdy piana jest prawie sztywna, dodawaj po łyżce cukru nie przerywając ubijania. Ubijaj do momentu aż piana będzie lśniąca i sztywna.
  5. Żółtka rozmąć. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i zmiksuj razem.
  6. Do masy czekoladowej dodaj mąkę i wymieszaj.
  7. Dodaj pianę z białek w 3 porcjach za każdym razem delikatnie mieszając łopatką do połączenia się składników.
  8. Masę przełóż do przygotowanej tortownicy i piecz przez około 45-55 minut lub do "suchego patyczka".
  9. Ostudź.
  10. Połowę konfitury zmiksuj lub przetrzyj przez sito na gładką masę i podgrzej.
  11. Biszkopt przekrój wzdłuż na pół i przełóż niezmiksowaną konfiturą lub dżemem.
  12. Podgrzaną konfiturę rozsmaruj na całej powierzchni tortu i wstaw na 10 minut do lodówki, by się wchłonęła.
  13. W tym czasie przygotuj polewę. Syrop kukurydziany zagotuj z wodą. Następnie dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Odstaw na kilka minut by lekko przestygła.
  14. Lekko ciepłą polewą pokryj cały tort pozwalając spłynąć nadmiarowi. W tym celu najlepiej postawić ciasto na kratce.
  15. Gotowy tort Sachera wstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.

0

8 odpowiedzi

    1. Można użyć tej samej ilości klasycznego syropu cukrowego lub w wersji na bogato – kremowki, a na koniec dodać 1,5 listka zelatyny

Dodaj komentarz