Proste trufle kokosowe

Desery to nie zawsze ciasta, a trufle to jedne z moich ulubionych. Właściwie nie wiem co lubię bardziej – ich finezyjny wygląd, przyjemność, którą dają, podczas jedzenia, czy ich przygotowanie. Te kokosowe są chyba najłatwiejszymi, jakie robiłam, a smakują wybornie. Jestem pewna, że doceni je każdy, kto lubi smak kokosa. Słodycz białej czekolady przełamuje twarożek i maleńka szczypta alkoholowej pikanterii, której nie może zabraknąć w truflach. Tak niewielka, że nikomu nie powinna przeszkadzać, a i bez obaw można zasiąść za kierownicą, choćby zjadło się całą porcję. W takim jednak przypadku zalecałabym jednak przebiec się pieszo, bo taka porcja troszeczkę kalorii ma.

trufle kokosowe

Proste trufle kokosowe
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
5 mins
Czas Całkowity
20 mins
 
Rodzaj Dania: Deser
Ilość Porcji: 30 szt
Składniki
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 120 g serka śmietankowego typu philadelphia
  • 2 łyżki whisky opcjonalnie wódka, spirytus lub likier kokosowy
  • wiórki kokosowe lub biała czekolada do obtoczenia gotowych trufli
Przygotowanie krok po kroku
  1. Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Przestudź lekko.
  2. Dodaj serek i alkohol. Wymieszaj.
  3. Dodaj wiórki kokosowe. Wymieszaj.
  4. Wstaw do lodówki na 30-60 minut lub dłużej, do stężenia.
  5. Formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego i obtocz w wiórkach kokosowych lub czekoladzie.
  6. Przechowuj w lodówce.

 

Smacznego!

trufle kokosowe

0

6 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu