Zupa krem z kurczaka

Rosół to chyba najbardziej popularna zupa w naszej szerokości geograficznej. Każdej niedzieli w wielu polskich kuchniach „pyrka” w wielkich garnkach od samego rana. Znacie ten scenariusz, prawda? Zdarza się, oj zdarza… U mnie rzadziej w niedzielę, ale rosół to obok pomidorowej ulubiona zupa moich dzieci, więc bywa dość często.

Ale ostatecznie nie o rosole dzisiaj miałam pisać. Pomysł na tę zupę wpadł przypadkiem, kiedyś widziałam taką w proszku i pomyślałam, że być może dałoby się przygotować coś podobnego samodzielnie. No i dało się. Jest z pewnością znacznie lepsza od proszkowego odpowiednika i dużo pożywniejsza niż sam rosół, którym jakby nie było nasycić się dość trudno.

Krem z kurczaka to nic innego niż esencjonalny rosół drobiowy przetarty do postaci gładkiego kremu. Świetnie smakuje ze złocistą grzanką, szczególnie w zimny, pochmurny dzień.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 1 duża ćwiartka z kurczaka (ok 350g)
  • 150g marchewki
  • 100g pietruszki
  • 100g pora
  • 50g selera naciowego
  • ok. 2l wody
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • sól do smaku
  • 200ml kremówki 30%
  • grzanki z pszennej bułki lub dowolnego chleba wg uznania
  • natka pietruszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj, warzywa oczyść i pokrój na połówki lub ćwiartki. Zalej zimną wodą,, dodaj  ziele angielskie i pieprz i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny lub do momentu aż mięso będzie miękkie.
  • W połowie czasu gotowania lekko posól.
  • Miękkie mięso wyjmij z rosołu i obie z kości i skór. Rosół przecedź przez sito.
  • Warzywa i mięso zmiksuj z rosołem na gładki krem.
  • Dodaj kremówkę i dopraw całość do smaku. Doprowadź ponownie do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • Przygotuj grzanki. Bułkę pokrój w plastry, lekko skrop oliwą i usmaż na patelni, np grillowej.
  • Podawaj na ciepło z natką pietruszki.

Smacznego!

0

3 odpowiedzi

  1. Uwielbiam zupy krem, ale nie przyszłoby mi do głowy, żeby zblendować je razem z mięsem! Ciekawy pomysł, na pewno wypróbuję!

Dodaj komentarz