Przez ostatni tydzień było tak słodko, że zatęskniłam za prostą zupą. Wprawdzie czasy gdy pieczarki traktowaliśmy jako towar z górnej półki już minęły, ale zupa z nich jest wyjątkowo smaczna i pożywna. Jeśli tak jak ja dodacie do niej oprócz warzyw klopsiki, może z powodzeniem stanowić kompletny obiad lub sycącą i rozgrzewającą kolację.
Zupę pieczarkową przygotowuje się bardzo szybko, jest tania i smaczna, a podana w niewielkich miseczkach, przyozdobiona podsmażonymi na złoty kolor plasterkami pieczarek oraz świeżymi ziołami może stanowić eleganckie danie na wyjątkowe okazje. Warto zamienić czasami tradycyjny rosół na zupę w formie kremu. Takie rozwiązanie z pewnością pozwoli zaoszczędzić Wam sporo czasu. Zupę z powodzeniem można przygotować wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem podgrzać i udekorować.
Klopsiki można oczywiście przygotować z każdego rodzaju mięsa mielonego, jednak według mnie do kremowej zupy pieczarkowej najlepiej pasują te z dobrej jakości mięsa drobiowego. W moim przypadku jest do mięso z indyka. Jeśli natomiast zdecydujecie się nie podawać do zupy klopsików, otrzymacie pyszną zupę w wersji wegetariańskiej.
Bardzo lubię zupę pieczarkową, szczególnie podaną w formie kremu (albo Gorącego Kubka – choć to nie to samo ;)). Tylko mam zawsze dylemat co do niej podać bo ani makaron jakiejkolwiek maści, ani ryż mi do niej nie pasują, ze względu na jej delikatność. Pulpeciki – fajna sprawa, nadal delikatnie ale już bardziej sycąco.
Ulubiona zupa z dzieciństwa :) My zupy robimy na filtrowanej wodzie, mamy filtr molekularny z naturalną mineralizacją i od razu czuć to w smaku zupie, zupa od razu ma głębszy smak no i jest zdrowsza. :)
dodanie czosnku nadaje odpowiedniego aromatu :)
Bardzo lubię zupę pieczarkową, szczególnie podaną w formie kremu (albo Gorącego Kubka – choć to nie to samo ;)). Tylko mam zawsze dylemat co do niej podać bo ani makaron jakiejkolwiek maści, ani ryż mi do niej nie pasują, ze względu na jej delikatność. Pulpeciki – fajna sprawa, nadal delikatnie ale już bardziej sycąco.
Ulubiona zupa z dzieciństwa :) My zupy robimy na filtrowanej wodzie, mamy filtr molekularny z naturalną mineralizacją i od razu czuć to w smaku zupie, zupa od razu ma głębszy smak no i jest zdrowsza. :)