Biszkopt z truskawkami – prosty i lekki

Biszkopt z truskawkami to wbrew powszechnym opiniom chyba najprostsze ciasto z jakim się spotkałam. Jest to też jedno z najszybszych ciast, bo większość pracy do wykonania to porządne ubicie jajek. Jeśli będą naprawdę puszyste, biszkopt na pewno uda się wyśmienicie.

 

Ten przepis na biszkopt z truskawkami to nic innego niż prosty i puszysty biszkopt, który z pominięciem truskawek można wykorzystać jako bazę do większości tortów. Kto jednak nie lubi takiego biszkoptu z pierwszymi polnymi truskawkami. Ja wprost uwielbiam i muszę przyznać, że nie tylko ja. Ciasto chociaż absurdalnie proste, rozchodzi się z talerza w mgnieniu oka. Zapewniam, że pełna blacha zniknie jeszcze tego samego dnia, a może nawet szybciej.

Oczywiście możliwe są też pewne modyfikacje tego przepisu. Jeśli bowiem upieczecie biszkopt bez owoców, można dodać je później, jako kwaskowy mus, albo zalać bitą śmietaną i galaretką. Te alternatywne polecam, jeżeli chcielibyście użyć mrożonych truskawek. Nie polecam dodawać ich do pieczenia, bo niestety są zbyt ciężkie i na pewno opadną na samo dno, tworząc nieapetyczną mokrą podstawę biszkoptu. Pod galaretką lub w formie musu sprawdzą się dużo lepiej.

Ja jednak upieram się przy pierwotnej wersji. Z kleksem gęstej śmietany lub serka mascarpone smakuje lepiej niż niejeden wykwintny i wielowarstwowy tort. Spójrzcie tylko jak łatwo przygotować taki biszkopt z truskawkami.

prosty biszkopt z truskawkami

biszkopt z truskawkami

Prosty biszkopt z truskawkami

Szybkie do przygotowania ciasto ze świeżymi owocami. Najlepiej smakuje z kleksem gęstej śmietany.
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 40 minutes
Okazja: Deser
Rodzaj dania: Ciasto z owocami
Słowa kluczowe: truskawki
Porcji: 10 porcji

Składniki

  • 5 jajek dużych
  • 180 g cukru - około 2/3 szklanki
  • 10 g cukru waniliowego
  • 125 g mąki pszennej - około 2/3 szklanki
  • 30 g skrobi ziemniaczanej - około 2 łyżki
  • 500 g truskawek
  • 15 g cukru pudru do oprószenia
  • 200 ml gęstej śmietanki
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku

  • Rozgrzej piekarnik do 165 stopni C
  • Truskawki umyj, osusz i oczyść z szypułek. Pokrój na cząstki.
  • Jajka wybij do misy robota kuchennego i ubijaj przez około 2 minuty ze szczyptą soli na wysokich obrotach.
  • Dodaj cukier i cukier waniliowy i kontynuuj ubijanie przez około 6-8 minut. Piana powinna być bardzo jasna i gęsta.
  • Dodaj przesiane dwukrotnie obie mąki i bardzo delikatnie wymieszaj silikonową łopatką lub drewnianą łyżką.
  • Gotowe ciasto przełóż na blache o wymiarach 20cm x 30 cm (dno wyłożone pergaminem) i wyrównaj.
  • Na surowym cieście rozsyp delikatnie pokrojone truskawki.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut. Gotowe ciasto powinno być wypieczone na środku i po bokach.
  • Ostudź przez 15 minut, a następnie oddziel brzegi biszkoptu od formy i pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Wystudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.
  • Podawaj z gęstą słodką śmietaną 36% lub serkiem mascarpone wymieszanym z kilkoma łyżkami mleka.

Uwagi do przepisu

  1. Jeśli nie czujesz się pewnie w pieczeniu biszkoptów, dodaj do mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  2. Jeśli chcesz uzyskać biszkopt bezglutenowy, zastąp mąkę pszenną 2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!

Kliknij i zobacz inne przepisy z wykorzystaniem truskawek

 

1

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu