Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą

Bruschetta, czy inaczej nasza rodzima grzanka to najlepsze co może się nam zdarzyć w porze śniadania lub kolacji. Gościła na naszych stołach już długie lata temu w postaci zapiekanek. Świetnie pamiętam je z dzieciństwa.

Moja ulubiona bruschetta dzisiaj to mozzarella i pomidory – włoska klasyka. Moje dzieci natomiast uwielbiają podobne smaki do tych, które od czasu do czasu serwowała moja mama. Gdy pojawił się wynalazek w postaci ketchupu, nie miały sobie równych! Szynka, ser, pieczarki – aż chciałoby się westchnąć – klasyka! No i te metrowe zapiekanki, które kupowaliśmy w niewielkich budkach na rynku. Pamiętam je jakby to było nie więcej niż wczoraj…

Moja dzisiejsza bruschetta to nic innego niż sprytny sposób na wykorzystanie resztek jedzenia. Warto to robić nie tylko ze względu na plusy ekonomiczne, ale także z szacunku do produktów i środowiska w jakim żyjemy. Być może brzmi to banalnie, ale zanim ostatnie dwie pieczarki się zepsują, mogą stać się takim pięknym i pysznym śniadaniem dla dwojga. Podobnie jest z ostatnią ciabattą Gdy jest już nieco czerstwa nie zachęca do spożycia. Po przypieczeniu jej z odrobiną oliwy i czosnku staje się jeszcze lepsza niż była kiedykolwiek wcześniej.  Klasycznie takie połączenie wykończyłabym gorgonzolą, albo innym włoskim serem. Tym razem jednak użyłam naszej polskiej bryndzy podhalańskiej. Uważam, że to jeden z najlepszych polskich serów. W tym daniu po prostu zwala z nóg – taki jest pyszny! No i na koniec jarmuż – resztka z lodówki idealnie odświeżyła smak bruschetty, która przy okazji zyskała też lekkości w wyglądzie. Po prostu nie można jej się oprzeć.

bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą

bruschetta z grzybami i bryndzą

Bruschetta z pieczarkami jarmużem i bryndzą

Czas przygotowania: 5 minutes
Czas gotowania: 10 minutes
Okazja: Kolacja, Śniadanie
Rodzaj dania: Kuchnia włoska, Wegetariańskie
Słowa kluczowe: bryndza, jarmuż, pieczarki
Porcji: 2 porcje

Składniki

  • 1 sztuka bułki typu ciabatta lub półbagietka
  • 30 g szalotki lub mała cebulka
  • 70 g brązowych pieczarek
  • 40 g jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g bryndzy podhalańskiej
  • 30 ml oliwy
  • 5 g miodu
  • kilka gałązek tymianku
  • 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Ciabattę przekrój na pół i natrzyj czosnkiem. Skrop oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Podpiecz na złoty kolor. Zamiast opiekać w piekarniku możesz też zgrillować bułki na ruszcie.
  • Pieczarki i szalotkę pokrój w plasterki. Czosnek posiekaj.
  • Na niewielkiej ilości oliwy usmaż pieczarki z cebulką. Gdy się zarumienią, dodaj jarmuż oraz czosnek i tymianek. Jeszcze chwilę przesmaż. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Bryndzę rozłóż na wciąż ciepłej bułce.
  • Na serze ułóż podsmażone pieczarki z jarmużem.
  • Całość skrop miodem i sokiem z cytryny. Podawaj.
Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i podziel się nim w komentarzu!

bruschetta z pieczarkami i jarmużem

1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *