Ciasto z ananasem i galaretką

Od lat krążą plotki, że ciasto z ananasem i galaretką udać się nie może.  Ta zasada zbyt mocno zakorzeniła się w naszych głowach. Gdy tylko mówię, że robię ciasto ananasowe z galaretką, ludzie patrzą na mnie z powątpiewaniem. Jest jednak jeden trik, który warto poznać, by ten stary stereotyp w końcu przestał mieszać nam w garnkach.

Plotka ta ma tak długą brodę, że zaczyna powoli już siwiec i zapomniała niestety, że problem dotyczy tylko i wyłącznie surowego ananasa. Faktem jest, że zaburza on tężenie galaretki, ale wystarczy obgotować owoce i problem przestaje spędzać nam sen z powiek. A galaretki tężeją bez problemów. Tak też zrobiłam i tym razem. Ugotowałam kawałki ananasa w syropie, także po to, by owoce w cieście były smaczniejsze. Natomiast produkt uboczny w postaci syropu, posłużył do nasączenia ciasta przed nałożeniem kremu.

ciasto z ananasem i galaretka

To proste ciasto z ananasem miało uświetnić nasz noworoczny relaks, więc udekorowałam je połyskującą galaretką, przypominającą maleńkie klejnociki. Czyż nie wyglądają jak małe diamenty? Jeśli wolicie, możecie oczywiście zalać siekane ananasy tężejącą galaretką w klasyczny sposób, ale ten wydaje mi się dużo ciekawszy. Jest idealnie imprezowy!

A co ze smakiem? Ciasto najeżone kawałkami ananasa – wilgotne od ananasowego ponczu, krem śmietankowy i orzeźwiająca galaretka. Czy można oczekiwać czegoś więcej od domowego ciasta? Chyba nie.

przepis na ciasto z ananasem i galaretką

Ciasto z ananasem i galaretką

Gdy tylko mówię, że robię ciasto z ananasem i galaretką, ludzie patrzą na mnie z powątpiewaniem. Jest jednak jeden trik, który warto poznać, by ten stary stereotyp w końcu przestał mieszać nam w garnkach.
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 40 minutes
Czas całkowity: 55 minutes
Okazja: Wypieki
Porcji: 12 os.

Składniki

  • 500 g świeżego ananasa po obraniu
  • 250 g cukru
  • 300 ml wody
  • 3 szt jajka
  • 275 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 350 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 250 g mascarpone w temp. pokojowej
  • 15 g cukru pudru
  • 1 szt przezroczysta galaretka owocowa najlepiej ananasowa lub pina colada
  • 1 szt cytryna

Przygotowanie krok po kroku

  • Ananasa obierz i pokrój na cząstki. W niewielkim garnku zagotuj 300ml wody z połową cukru. Do gotującego się syropu wrzuć cząstki ananasa i dodaj sok z 1/2 cytryny. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie ostudź. Wystudzone owoce odcedź z syropu (płyn zachowaj na później) i drobno posiekaj. Odłóż 2-3 łyżki owoców na później, pozostałe przełóż do dużej miski.
  • Przezroczystą galaretkę rozpuść w nieco mniejszej ilości gorącej wody niż wskazuje producent (jeśli zaleca użyć 500ml wody - użyj 400ml). Przelej do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg 160°C)
  • Do posiekanego ananasa dodaj pozostały cukier, rozmącone jajka, sól, oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj łopatką. Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem, o wymiarach 30cmx20cm i wyrównaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 20 minut lub na złoty kolor. Ostudź na kratce.
  • Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. W drugim naczyniu utrzyj serek mascarpone. Połącz z kremówką i dokładnie wymieszaj.
  • Wystudzone ciasto ponakłuwaj wykałaczką i nasącz syropem pozostałym po gotowaniu ananasa z dodatkiem soku z 1/2 cytryny. Gdy się wchłonie, rozsmaruj krem. Na wierzchu rozsyp poszarpaną za pomocą widelca galaretkę oraz odłożoną wcześniej porcję posiekanego ananasa.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

ciasto ananasowe z galaretką

3

3 Odpowiedzi

  1. Przepis jak najbardziej prosty, ale niebanalny! Rzeczywiście takie połączenie jest rzadko spotykane, może właśnie przez te wszystkie, wyssane z palca plotki. :) A Twoja wersja z diamencikowymi galaretkami jest unikalna i zabawniejsza.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu