Ciasto z rabarbarem – sezonowe, łatwe i niezawodne

Ciasto z rabarbarem to pozycja obowiązkowa każdej wiosny. Na moim stole pojawia się co najmniej raz właśnie w takiej najprostszej, ucieranej wersji. Bo kto nie lubi takiego zwyczajnego, domowego ciasta pachnącego masłem, puszystego i rozpływającego się w ustach… Takie z rabarbarem jest niesamowicie smaczne – kwaskowe kawałki różowych owoców świetnie równoważą delikatne ciasto. Aby nieco urozmaicić proste smaki, dodałam do owoców i kruszonki nieco kardamonu. Jego korzenny smak bardzo dobrze komponuje się z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem ma moc! Nie potrzebuje zachęty, nie wymaga wiele pracy, a na dodatek jest niezawodne i uniwersalne. Po sezonie na rabarbar, z powodzeniem można upiec je z innymi owocami – idealne będą kwaśne porzeczki, czy maliny, ale każde inne miękkie owoce też się sprawdzą. Wyobrażam sobie to ciasto z jagodami – do kruszonki w tym przypadku użyłabym skórki cytrynowej zamiast kardamonu, a jeśli postawiłabym na truskawki, dodałabym wanilii.

Uwielbiam takie przepisy – jedno ciasto z rabarbarem, a tyle możliwości. Zmieniając dwa składniki można przez całe lato serwować bliskim zupełnie nowe desery bazujące na tej samej podstawie. Zimą natomiast upiekę to ciasto z konfiturą, albo bez dodatków i podam z kremowym sosem waniliowym – wyobrażacie to sobie? Już niemal czuję ten smak…

ciasto z rabarbarem przepis

Ciasto z rabarbarem
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
35 mins
Czas Całkowity
50 mins
 

Proste i niezawodne ciasto z owocami. Z kruszonką z nutą kardamonu. Idealnie sprawdzi się też jako baza do ciast z innymi owocami.

Rodzaj Dania: Wypieki
Kuchnia: Ciasto z owocami
Keyword: ciasto, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem i kruszonka, łatwe ciasto, rabarbar
Ilość Porcji: 15 porcji
Składniki
ciasto
  • 175 g masła
  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 300 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
kruszonka
  • 25 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 50 g mąki pszennej tortowej
Przygotowanie krok po kroku
Kruszonka
  1. Miękkie masło wymieszaj z kardamonem, cukrem pudrem i mąką palcami do uzyskania kruszonki. Odstaw.

ciasto
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C

  2. Rabarbar pokrój na 2-3cm kawałki. Oprósz cukrem i kardamonem. Wymieszaj i odstaw.

  3. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.

  4. Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku stale ucierając.

  5. Dodaj mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łopatką do uzyskania jednolitej masy.

  6. Do ciasto dodaj połowę rabarbaru. Wymieszaj.

  7. Do formy 20cm x 30cm (wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej) przełóż ciasto i wyrównaj łopatką. Posyp pozostałym rabarbarem i kruszonką.

  8. Piecz około 30-35 minut lub do "suchego patyczka".

  9. Ostudź.

 

łatwe ciasto z rabarbarem

Zobacz inne pomysły na ciasta z rabarbarem
2

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu