Coffee Pairing – Kenya – Jagodowy mus chia z kremem cytrynowym i kokosową galaretką

Mus chia podbił już nasze serca i umysły jakiś czas temu. W końcu to jeden z nielicznych deserów, które są zarówno zdrowe, jak i bardzo smaczne. Wyjątkowo pięknie też prezentuje się w szerokich, połyskliwych szklankach, a jego przygotowanie nie jest bardzo pracochłonne – ideał!

Mój mus chia jest jagodowy – połączyłam go z bezjajecznym cytrynowym curdem i kudłatymi kokosowymi galaretkami muśniętymi odrobiną ciemnej czekolady. Chociaż smakuje świetnie sam bez cytrynowego kremu i bez kokosowych galaretek, nie powinniśmy rezygnować z tych małych dodatków, bo jeśli coś może być najlepsze, to czemu z tego nie skorzystać?!

mus chia jagodowy

Czy to już wszystko? Oczywiście, że nie! Smak świetny sam w sobie podbić może już tylko jedno – kawa Kenya od Starbucks. Jest to kawa średnio palona z wyraźnie wyczuwalną nutą porzeczki i grapefruita. Coffee Masterzy ze Starbucks polecają ją do ciast cytrynowych i muffinek z jagodami – sprawdziłam na własnych kubkach smakowych – rzeczywiście, różnica jest kolosalna, spróbujcie koniecznie w ten sposób pobawić się smakiem. Gwarantuję, że wrażenia będą niezapomniane i już nigdy nie spojrzycie na kawę jak na zwykły zastrzyk kofeiny.

Gdyby tak tylko można było popijać tę kawę w promieniach popołudniowego, afrykańskiego słońca, przyglądając się rubasznym słoniątkom kąpiącym się w pobliskiej sadzawce. Delektując zmysły pięknie mieniącymi się kroplami rozpryskującej się wody w schodzącym coraz to niżej słońcu. Tuż obok byłaby plantacja kawy, gdzie pomiędzy krzakami najczystszej arabiki rosłyby drzewka cytrusowe, a ludzie nieustannie krzątali się po okolicy. Chociaż pracy niemało, zewsząd słychać byłoby wesołe śpiewy i śmiech dzieci. Nikomu tu nie przeszkadza niemiłosierny skwar. To właśnie dzięki niemu kawa pochodząca stąd jest tak wyjątkowa. Kawa Kenya swój owocowy aromat zawdzięcza też cytrusom rosnącym nieopodal. Sadzi się je, żeby małe słoniątka nie niszczyły cennych upraw, ale ich olejki eteryczne mają swój nieoceniony wpływ na późniejszy smak naparu.

Kawę Kenya postanowiłam zaparzyć w ekspresie – to jedna z najpopularniejszych metod parzenia codziennej kawy. Jednocześnie jest to też chyba najprostsza metoda, bo ekspres większość czynności robi za nas. Do ekspresu ciśnieniowego powinniśmy użyć kawy średnio/drobno mielonej, natomiast przelewowe wymagają ziaren mielonych nieco grubiej. Kawa z ekspresu ze względu na krótki kontakt wody z mielonymi ziarnami będzie stosunkowo łagodna i delikatna w smaku i lekko pobudzająca – idealna niemal o każdej porze dnia.

Coffee tasting, czyli jak prawidłowo degustować kawę

1 Etap – POWĄCHAJ – zakryj dłonią kubek, zbliż do nosa i głęboko wciągnij powietrze

2 Etap – SIORBNIJ – to bardzo ważny etap, dzięki siorbnięciu wszystkie subtelne nuty smakowe docierają do wszystkich stref smakowych

3 Etap – ZLOKALIZUJ – oceń jaki smak ma kawa, w którym miejscu w ustach ją czujesz, jaką ma teksturę, jaki ciężar?

4 Etap – OPISZ – to ostatni etap degustacji. Postaraj się opisać smak kawy. Z czy Ci się kojarzy, co najlepiej opisuje wrażenia, jakich doznałeś

Wróćmy jednak do przepisu na jagodowy mus chia, bo to właśnie on razem z kawą Kenya są królami dzisiejszego balu.

jagodowy mus chia z kremem cytrynowym

 

Jagodowy mus chia z kremem cytrynowym i kokosową galaretką

Gęsty i puszysty mus chia tworzy świetną bazę dla bezjajecznego kremu cytrynowego i galaretek kokosowych w czekoladzie. Świetnie pasuje do kawy Kenya od Starbucks parzonej w ekspresie lub frenchpress.
Czas Przygotowania30 mins
Czas Gotowania15 mins
Schładzanie2 hrs
Okazja: Desery
Rodzaj Dania: Bez pieczenia, Desery, Dla Dzieci
Słowa kluczowe: borówki, chia, jagody
Porcji: 4 porcje

Składniki

jagodowy mus chia

  • 250 g borówek lub jagód
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 1/2 szklanki nasion chia
  • 50 g miodu

Krem cytrynowy

  • 2 cytryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki kurkumy opcjonalnie
  • 25 g masła opcjonalnie

Kokosowe galaretki

  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 25 g wiórków kokosowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jagody przełóż do garnka. Dodaj łyżkę wody i gotuj na niewielkim ogniu około 7-10 minut. W tym czasie owoce powinny zmięknąć i lekko zgęstnieć. Odstaw do przestudzenia, a następnie zmiksuj.
  • 200ml mleczka kokosowego wymieszaj z jogurtem, miodem i zmiksowanymi jagodami. Dodaj nasiona chia i wymieszaj. Odstaw do lodówki na 2 godziny lub na całą noc (po 30 minutach przemieszaj dokładnie).
  • Cytryny sparz i wyszoruj. Zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij. Wymieszaj z 250ml mleczka kokosowego. Podgrzewaj na wolnym ogniu, a najlepiej w kąpieli wodnej. W niewielkiej ilości wody rozprowadź skrobię kukurydzianą i kurkumą. Dodaj do kremu razem z cukrem. Gotuj aż krem zgęstnieje. Na koniec dodaj masło jeśli używasz i wymieszaj. Schłódź.
  • Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody. Mleczko kokosowe podgrzej. W niewielkiej ilości ciepłego mleka rozprowadź namoczoną żelatynę, a następnie wymieszaj z resztą mleka. Przelej do płaskiego naczynia i wstaw do lodówki do stężenia. Gotową galaretkę pokrój w 1cm kostkę. Obtocz w roztopionej czekoladzie i wiórkach kokosowych.
  • Do szerokich szklanek lub pucharków przełóż po porcji musu chia i kremu cytrynowego. Na wierzchu ułóż galaretki kokosowe. Podawaj.

 

 

jagodowy-deser-chia-z-kokosem-i-cytryna
deser-chia
jagodowy-mus-chia
mus-chia-kenya
deser-chia-starbucks

 

wpis sponsorowany oznaczenie graficzne

 

Zobacz inne przepisy do kawy Starbucks

3

13 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu