Curry z kurczaka – malezyjskie

Curry z kurczaka to nic innego niż mięso duszone w aromatycznym sosie pełnym przeróżnych smaków. Tym razem proponuję wersję malezyjską. Z mleczkiem kokosowym i sporą ilością kurkumy.

Curry z kurczaka ma dzięki kurkumie piękny złoty kolor, a mleczko kokosowe sprawia, że sos jest kremowy i delikatnie słodki. Świetny balans smaków zapewnia daniu kompozycja przypraw. O przyprawach jednak za chwilę.

Uwielbiam przygotowywać wszelkie curry i azjatyckie dania. Są tak kolorowe i aromatyczne, że trudno im się oprzeć. Są też to na ogół dania dość szybkie do przygotowania, a efekt jest niesamowity. Jeśli więc postawiliście sobie za zadanie podać na stół coś wyjątkowego i niecodziennego, to takie curry będzie na tę okazję idealne. Zapewniam, że goście będą zachwyceni. Trudno nie polubić takiego curry.

Takie curry to też świetne danie dla tych, którzy chcą zaznajomić się z kuchnią azjatycką. Poradzi sobie z nim zarówno początkujący kucharz, jak i poznający takie smaki gość przy stole. Tak przygotowany kurczak będzie miękki i delikatny, a sos tylko lekko pikantny i kremowy. Gorąco polecam każdemu. Nie tylko tym początkującym w malezyjskich smakach, ale wszystkim innym również. Ja osobiście uwielbiam tak przygotowanego kurczaka i chociaż zestaw przypraw jest dość spory, to naprawdę warto się w niego zaopatrzyć. Z pewnością nie raz i nie dwa przyjdzie Wam z niego skorzystać.

malezyjskie curry z kurczaka

curry z kurczaka

Malezyjskie curry z kurczaka

Proste i aromatyczne curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym.
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 1 hour
Czas całkowity: 1 hour 10 minutes
Okazja: Obiad
Rodzaj dania: Kuchnia Azjatycka, Mięsne
Słowa kluczowe: kurczak
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 1,2 kg udek z kurczaka
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 400 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 pęd trawy cytrynowej lub 1 łyżka pasty z trawy cytrynowej
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1 suszona papryczka chili
  • 1 laska cynamonu około 10-15 cm
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 6 liści limonki kaffir
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 limonka
  • 30 ml oleju
  • sól do smaku
  • mięta lub kolendra do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku

  • Cebulę pokrój z grubą kostkę.
  • Udka kurczaka pokrój na części (pałki i uda osobno). W rozgrzanym rondlu lub woku obsmaż kurczaka na złoty kolor z obu stron, a następnie przełóż na talerz.
  • Do tego samego tłuszczu dodaj cebulę, przeciśnięty lub posiekany czosnek, anyż, cynamon, kardamon, trawę cytrynową (lekko zmiażdżoną), kolendrę, kmin, chili, kurkumę oraz imbir. Przesmaż całość około 1 minuty mieszając.
  • Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia.
  • Do gotującego się bulionu wkładamy kurczaka, liście limonki kaffir i gotujemy około 1 godzinę pod przykryciem.
  • Przed końcem gotowania dodajemy mleko kokosowe. Gotujemy jeszcze kilka minut.
  • Na koniec doprawiamy sokiem z limonki i sosem rybnym. Opcjonalnie solą do smaku.
  • Podajemy z ryżem posypane miętą azjatycką lub kolendrą.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *