Czekoladowa granola z chia - Ósmy Kolor Tęczy

Czekoladowa granola z chia

Granola to taki śniadaniowy pewnik – jak nie ma pomysłu, najprościej będzie sięgnąć po słoik. Mleka, czy jogurtu rzadko brakuje, a w ostateczności pochrupać też można.

Bo w końcu taka granola to nie tylko pozytywny zastrzyk energii, ale też spora porcja przyjemności, bo w końcu wszystko, co chrupie sprawia radość naszym podniebieniom. Zdarza  mi się więc zamiast chipsów, czy innych paluszków sięgać po taką właśnie granolę – świetnie zastępuje nawet miskę popcornu do wieczornego seansu. Ważne jednak, by nie była to pierwsza lepsza torebka wyciągnięta z supermarketu. Najlepsza będzie granola domowa – łatwa, szybka i znacznie tańsza niż te gotowe. Ilość cukru i innych dodatków też można dowolnie regulować, co jest zdecydowanie przemawia za przygotowaniem jej samodzielnie.

Granoli w życiu zjadłam już wiele, ale czekoladowa granola jest chyba moją ulubioną, a ta w szczególności. Ma wszystko to, co lubię najbardziej – orzechy, lekką słodycz i chia – są w niej naprawdę świetne! Dodatek wiórków kokosowych dodaje jeszcze jednego wymiaru smaku, a jak wiadomo, kokos bardzo dobrze współgra z czekoladą, a orzechy dodają jeszcze więcej chrupkości.

Samo przygotowanie tej dekadenckiej granoli sprowadza się do zaledwie kilku czynności i nie więcej niż 30 minut. W zasadzie już kilka chwil po przygotowaniu możemy przystąpić do posiłku. To nawet mniej niż pędzić do pobliskiego sklepu po gotowe płatki, a różnica ogromna.

czekoladowa granola

domowa czekoladowa granola

Czekoladowa granola z chia

Prosta granola z kakao i czekoladą, z nasionami chia i pekanami
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Śniadanie
Rodzaj dania: Fit
Porcji: 400 g

Składniki

  • 200 g płatków owsianych
  • 70 g orzechów pekan lub włoskich
  • 25 g nasion chia
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 25 g kakao opcjonalnie czekolady na gorąco w proszku
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 50 g ciemnej czekolady opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C
  • Olej kokosowy podgrzej z miodem do momentu aż całość się roztopi i połączy. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  • Orzechy posiekaj, wymieszaj z płatkami owsianymi, chia i wiórkami kokosowymi. Dodaj kakao lub czekoladę w proszku i zalej ciepłym olejem kokosowym z miodem (lub syropem klonowym). Dokładnie wymieszaj.
  • Mieszankę wysyp na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Granola powinna być luźno rozsypana na całej powierzchni, niezbyt grubo.
  •  Piecz około 20 minut. W połowie czasu przemieszaj lekko. Zrumienioną granolę wyjmij z piekarnika i wystudź. Po wystudzeniu rozkrusz zbrylone kawałki.
  • Do zimnej granoli możesz dodać posiekaną ciemną czekoladę.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

granola

3 Odpowiedzi

    1. Och, bardzo mi przykro, mam nadzieję, że chociaż część udało się uratować, chociaż obawiam się, że po tak wydłużonym czasie mogło być różnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *