Czekoladowa granola z chia

Granola to taki śniadaniowy pewnik – jak nie ma pomysłu, najprościej będzie sięgnąć po słoik. Mleka, czy jogurtu rzadko brakuje, a w ostateczności pochrupać też można.

Bo w końcu taka granola to nie tylko pozytywny zastrzyk energii, ale też spora porcja przyjemności, bo w końcu wszystko, co chrupie sprawia radość naszym podniebieniom. Zdarza  mi się więc zamiast chipsów, czy innych paluszków sięgać po taką właśnie granolę – świetnie zastępuje nawet miskę popcornu do wieczornego seansu. Ważne jednak, by nie była to pierwsza lepsza torebka wyciągnięta z supermarketu. Najlepsza będzie granola domowa – łatwa, szybka i znacznie tańsza niż te gotowe. Ilość cukru i innych dodatków też można dowolnie regulować, co jest zdecydowanie przemawia za przygotowaniem jej samodzielnie.

Granoli w życiu zjadłam już wiele, ale czekoladowa granola jest chyba moją ulubioną, a ta w szczególności. Ma wszystko to, co lubię najbardziej – orzechy, lekką słodycz i chia – są w niej naprawdę świetne! Dodatek wiórków kokosowych dodaje jeszcze jednego wymiaru smaku, a jak wiadomo, kokos bardzo dobrze współgra z czekoladą, a orzechy dodają jeszcze więcej chrupkości.

Samo przygotowanie tej dekadenckiej granoli sprowadza się do zaledwie kilku czynności i nie więcej niż 30 minut. W zasadzie już kilka chwil po przygotowaniu możemy przystąpić do posiłku. To nawet mniej niż pędzić do pobliskiego sklepu po gotowe płatki, a różnica ogromna.

czekoladowa granola

Czekoladowa granola z chia
Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
20 mins
Czas Całkowity
30 mins
 

Prosta granola z kakao i czekoladą, z nasionami chia i pekanami

Rodzaj Dania: Śniadanie
Kuchnia: Fit
Ilość Porcji: 400 g
Składniki
  • 200 g płatków owsianych
  • 70 g orzechów pekan lub włoskich
  • 25 g nasion chia
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 25 g kakao opcjonalnie czekolady na gorąco w proszku
  • 60 g oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 50 g ciemnej czekolady opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku
  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C

  2. Olej kokosowy podgrzej z miodem do momentu aż całość się roztopi i połączy. Nie doprowadzaj do wrzenia.

  3. Orzechy posiekaj, wymieszaj z płatkami owsianymi, chia i wiórkami kokosowymi. Dodaj kakao lub czekoladę w proszku i zalej ciepłym olejem kokosowym z miodem (lub syropem klonowym). Dokładnie wymieszaj.

  4. Mieszankę wysyp na blachę piekarnikową wyłożoną pergaminem. Granola powinna być luźno rozsypana na całej powierzchni, niezbyt grubo.

  5.  Piecz około 20 minut. W połowie czasu przemieszaj lekko. Zrumienioną granolę wyjmij z piekarnika i wystudź. Po wystudzeniu rozkrusz zbrylone kawałki.

  6. Do zimnej granoli możesz dodać posiekaną ciemną czekoladę.

 

granola

4

3 Odpowiedzi

    1. Och, bardzo mi przykro, mam nadzieję, że chociaż część udało się uratować, chociaż obawiam się, że po tak wydłużonym czasie mogło być różnie.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu