Drożdżówki z truskawkami, kokosową kruszonką i ricottą

W szkołach już coraz swobodniej, nawet najsurowsi nauczyciele uśmiechają się częściej. Nie wiem, czy to zbliżające się wakacje, coraz gorętsze słońce, czy wszechobecny zapach truskawek. Można jeść je rano, w południe i przegryzać do wieczornego seansu filmowego i wciąż nie ma się dosyć. Pierwsze owoce w sezonie zjadamy niemal bezpośrednio z koszyczka i pędzimy po kolejne, jak tylko się kończą. Aż do dzisiaj. Bo dziś piekłam drożdżówki z kokosową kruszonką. Rosły niemal w oczach – to ten zapach truskawek, teraz już wiem.

Drożdżówki z truskawkami, kokosową kruszonką i ricottą

Czas przygotowania: 1 hour
Czas gotowania: 25 minutes
Czas całkowity: 1 hour 25 minutes
Okazja: Wypieki
Porcji: 8

Składniki

  • 1 op. suchych drożdży 7g
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 480
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 50 ml oleju
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • szklanka truskawek
  • 125 g ricotty
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej lub opcjonalnie zmielonych wiórków
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie krok po kroku

  • Mleko podgrzej lekko - powinno być letnie, nie gorące. Wlej do miski, dodaj drożdże, oprósz cukrem i pozostaw na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
  • Do rozczynu dodaj przesianą mąkę, rozmącone jajka, cukier i cukier waniliowy, sól i zacznij zarabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gdy składniki się połączą, dodaj olej i roztopione masło. Zagniataj aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne i gładkie. W razie konieczności dodaj 1-2 łyżki mąki (nie za dużo, ciasto nie powinno być zbyt zwarte).
  • Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 45 minut lub do podwojenia objętości.
  • W międzyczasie zagnieć kruszonkę. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Uformuj kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  • W każdej drożdżówce zrób wgłębienie za pomocą szklanki. Dość głębokie, ale uważając, by nie przerwać ciasta.
  • Do ricotty dodaj cukier waniliowy, wymieszaj i włóż po porcji serka do każdego wgłębienia drożdżówki. Na koniec wciśnij po kilka truskawek i posyp obficie kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor, około 20-25 minut.
  • Ostudź na kratce.
  • Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

Smacznego!

0

5 Odpowiedzi

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu