Drożdżówki z truskawkami, kokosową kruszonką i ricottą

Drożdżówki z truskawkami, kokosową kruszonką i ricottą

W szkołach już coraz swobodniej, nawet najsurowsi nauczyciele uśmiechają się częściej. Nie wiem, czy to zbliżające się wakacje, coraz gorętsze słońce, czy wszechobecny zapach truskawek. Można jeść je rano, w południe i przegryzać do wieczornego seansu filmowego i wciąż nie ma się dosyć. Pierwsze owoce w sezonie zjadamy niemal bezpośrednio z koszyczka i pędzimy po kolejne, jak tylko się kończą. Aż do dzisiaj. Bo dziś piekłam drożdżówki z kokosową kruszonką. Rosły niemal w oczach – to ten zapach truskawek, teraz już wiem.

Drożdżówki z truskawkami, kokosową kruszonką i ricottą

Czas przygotowania: 1 hour
Czas gotowania: 25 minutes
Czas całkowity: 1 hour 25 minutes
Okazja: Wypieki
Porcji: 8

Składniki

  • 1 op. suchych drożdży 7g
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 480
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 50 ml oleju
  • 50 g masła
  • szczypta soli
  • szklanka truskawek
  • 125 g ricotty
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki mąki kokosowej lub opcjonalnie zmielonych wiórków
  • 1/3 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie krok po kroku

  • Mleko podgrzej lekko - powinno być letnie, nie gorące. Wlej do miski, dodaj drożdże, oprósz cukrem i pozostaw na 15 minut aż drożdże zaczną pracować.
  • Do rozczynu dodaj przesianą mąkę, rozmącone jajka, cukier i cukier waniliowy, sól i zacznij zarabiać ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gdy składniki się połączą, dodaj olej i roztopione masło. Zagniataj aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne i gładkie. W razie konieczności dodaj 1-2 łyżki mąki (nie za dużo, ciasto nie powinno być zbyt zwarte).
  • Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 45 minut lub do podwojenia objętości.
  • W międzyczasie zagnieć kruszonkę. Powinna mieć konsystencję mokrego piasku.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 8 równych części. Uformuj kulki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 175°C.
  • W każdej drożdżówce zrób wgłębienie za pomocą szklanki. Dość głębokie, ale uważając, by nie przerwać ciasta.
  • Do ricotty dodaj cukier waniliowy, wymieszaj i włóż po porcji serka do każdego wgłębienia drożdżówki. Na koniec wciśnij po kilka truskawek i posyp obficie kruszonką.
  • Wstaw do piekarnika i piecz na złoty kolor, około 20-25 minut.
  • Ostudź na kratce.
  • Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

Smacznego!

5 Odpowiedzi

  1. Lecę zaraz do ogródka pozrywać truskawki i przechodzą do działania, mam nadzieję że wyjdą mi tak samo pięknie jak na Twoich zdjęciach…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *