Drożdżowy wieniec z makiem i wiśniami

Z roku na rok coraz później reflektuję się, że święta za pasem. Wszystko przez to, że dekoracje w sklepach i na ulicach są już tak długo, że zupełnie przestaję zwracać na nie uwagę. Któregoś roku zwyczajnie potknę się o choinkę na miejskim rynku…

Efekt jest taki, że zupełnie nie czuję jeszcze całej tej świątecznej atmosfery.

Ale próbuję zaskoczyć… kupuję upominki, planuję pieczenie ekspresowych (znowu) pierniczków i nawet drożdżówka przybrała nieco świąteczny charakter. Z masą makową i wiśniami jest po prostu fenomenalna. Ten smak wyjątkowo kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Drożdżówki z makiem i wiśniami oraz kapuśniaczki to smak, jaki pamiętam z dzieciństwa, gdy w wielkim pudle za drzwiami babcia chowała błyszczące bułeczki. W każdym razie wtedy mi się wydawało, że to pudło było wielkie…

Ja odmieniłam nieco wizerunek babcinych drożdżówek z makiem i wiśniami i upiekłam ogromny wieniec. Pachnący, pulchny i rumiany. W smaku wyborny, jedyny w swoim rodzaju, budzący w domu świąteczną atmosferę.

Składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 100g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 7g suchych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500g masy makowej z bakaliami (domowej lub gotowej, z puszki wg uznania)
  • 1 szklanka wypestkowanych wiśni (odsączonych, rozmrożonych lub ze słoika)
  • 1 jajko do posmarowania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, drożdże oraz sól (z boku, tak aby nie dotykała bezpośrednio drożdży)
  • masło roztop i lekko przestudź.
  • Mleko rozmąć z 2 jajkami i stopniowo dodawaj do mąki zarabiając ciasto.
  • Gdy składniki się połączą, dodaj roztopione masło i zagniataj ciasto tak długo, aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od dłoni.
  • Przykryj ciasto folią i odstaw do wyrośnięcia, na około 45 minut.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełóż je na stolnicę i rozwałkuj na prostokąt.
  • Masę makową rozsmaruj na cieście pozostawiając 2cm wolne brzegi. Na wierzch rozłóż wiśnie.
  • Zwijaj wzdłuż szerszego brzegu w rulon. Zaklej końce.
  • Lekko skręć struclę, a następnie zawiń końce pod spód, tworząc wieniec.
  • Przełóż jednym ruchem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Przykryj folią lub ściereczką i pozostaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Posmaruj rozmąconym jajkiem.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40-45 minut.
  • Ostudź.

Smacznego!

A pomiędzy świątecznymi przygotowaniami udało mi się w końcu dotrzeć do empiku po swój upominek – fotoksiążkę z moimi ulubionymi zdjęciami. Niebanalny prezent dla bliskich lub samego siebie. No i zamiast myć okna, oglądam po raz kolejny zdjęcia… Ach, ta moja porażająca determinacja…

7 Odpowiedzi

  1. fotoksiążki super sprawa. zamiawiałam fotoalbym a najlepszefoto.pl rewelacja, szczerze polecam :)
    a ciasto pyszniutenkie :) dzięki z aprzepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *