Espresso brownie – kawowe ciasto brownie

Espresso brownie. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, bo kawa i czekolada to udane połączenie i wiadomo o tym nie od dzisiaj. Bajecznie kremowe, rozpływające się w ustach i śmiesznie łatwe. Idealne do popołudniowej kawy lub weekendowy deser. Dla bliskich i niezapowiedzianych gości.

Brownie sprawdza się zawsze – trzydzieści minut i gotowe. Nie sposób uwierzyć, że ten głęboki, złożony smak to tak niewiele poświęcenia, a jednak. Jeśli należycie do miłośników smaku kawy tak jak ja, to to brownie z pewnością stanie się Waszym ulubionym, bo trudno się w nim nie zakochać.

espresso brownie przepis

No ratings yet

Espresso brownie

Kawowe brownie - proste, niezawodne i najlepsze.
Porcji 15
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 30 mins
Czas całkowity 40 mins

Składniki

  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mielonej kawy espresso (suchych ziaren)
  • 100 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 120 g mąki 2/3 szklanki
  • 35 g ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej.
  • dodaj mieloną kawę i cukier i wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na wolnych obrotach do rozpuszczenia się cukru.
  • Dodawaj po jednym jajku za każdym razem mieszając do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę przesianą z kakao i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto przełóż do formy 20cm x 20cm wyłożonej pergaminem i piecz przez około 25-30 minut.
  • Ostudź.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Kuchnia Amerykańska

 

espresso brownie

Zobacz inne przepisy z czekoladą i kawą

Join the Conversation

  1. Agnieszka says:

    Ok, może głupie pytanie, ALE kawa sypana? Nie zostaną ziarenka w cieście?

    1. Małgosia Author says:

      Drobno zmielona jest niemal nie do wyczucia jeśli chodzi o konsystencję, bo w smaku jak najbardziej.

      1. Małgosia robię to brownie i masa przed dodaniem jajek jest mocno twarda. Nie sądzisz że jest za mało masła albo może dodać mleko? Co zrobić?

        1. Małgosia Author says:

          Podane proporcje są ok. asa przed dodaniem jajek jest dość zwarta. Możesz dodać 1-2 łyżki masła jeśli uważasz, że coś dzieje się nie tak, ale powinno być ok.

  2. Kawa i czekolada to zawsze dobre połączenie :) Pozdrawiam, super przepis

  3. Koniecznie muszę spróbować :)

  4. Rzeczywiście błyskawiczne brownie!

  5. Wygląda mega! uszę spróbować. Póki co prościutkim puddingiem się zajadam [moderacja patrz. regulamin]

  6. To ciasto jest obłędne!! Błyskawiczne w przygotowaniu, proste i naprawdę przepyszne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close