Espresso brownie – kawowe ciasto brownie

Espresso brownie. Najlepsze jakie kiedykolwiek jadłam, bo kawa i czekolada to udane połączenie i wiadomo o tym nie od dzisiaj. Bajecznie kremowe, rozpływające się w ustach i śmiesznie łatwe. Idealne do popołudniowej kawy lub weekendowy deser. Dla bliskich i niezapowiedzianych gości.

Brownie sprawdza się zawsze – trzydzieści minut i gotowe. Nie sposób uwierzyć, że ten głęboki, złożony smak to tak niewiele poświęcenia, a jednak. Jeśli należycie do miłośników smaku kawy tak jak ja, to to brownie z pewnością stanie się Waszym ulubionym, bo trudno się w nim nie zakochać.

espresso brownie przepis

Espresso brownie

Kawowe brownie - proste, niezawodne i najlepsze.
Czas Przygotowania10 mins
Czas Gotowania30 mins
Czas Całkowity40 mins
Okazja: Wypieki
Rodzaj Dania: Kuchnia Amerykańska
Porcji: 15

Składniki

  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mielonej kawy espresso (suchych ziaren)
  • 100 g masła
  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 120 g mąki 2/3 szklanki
  • 35 g ciemnego kakao
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Czekoladę i masło roztop w kąpieli wodnej.
  • dodaj mieloną kawę i cukier i wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem na wolnych obrotach do rozpuszczenia się cukru.
  • Dodawaj po jednym jajku za każdym razem mieszając do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę przesianą z kakao i sól. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Ciasto przełóż do formy 20cm x 20cm wyłożonej pergaminem i piecz przez około 25-30 minut.
  • Ostudź.

 

espresso brownie

Zobacz inne przepisy z czekoladą i kawą
3

8 Odpowiedzi

      1. Małgosia robię to brownie i masa przed dodaniem jajek jest mocno twarda. Nie sądzisz że jest za mało masła albo może dodać mleko? Co zrobić?

        1. Podane proporcje są ok. asa przed dodaniem jajek jest dość zwarta. Możesz dodać 1-2 łyżki masła jeśli uważasz, że coś dzieje się nie tak, ale powinno być ok.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu