Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku

Zupy rybne nie cieszą się w naszym środowisku dużą popularnością. Zazwyczaj bulion na bazie ryb wywołuje w nas niezbyt przyjemne wyobrażenia, a szkoda, bo to naprawdę świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu.  Wystarczy się przekonać, spróbować, a zapewniam, że nawet zupa rybna może być wyborna.

Tak jest na przykład z dzisiejszym przepisem. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Zupa nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale jest też bardzo smaczna. Wprawdzie nie jest to bulion, a raczej gęsta, bardzo strukturalna, pełna aromatów zupa, ale to może nawet i lepiej. Jestem w stanie pokusić się o stwierdzenie nawet, że jest to pełne, jednogarnkowe danie, które można jeść przez okrągły rok. Zimą z pewnością wspaniale rozgrzeje, ale jest na tyle lekka, że i latem z pewnością sprawdzi się świetnie.

Inspiracją do powstania tego dania była szwedzka zupa rybna – fisksoppa. Nie jest to oryginalny przepis, ale właśnie tak wyobrażam sobie to danie. W żadnym z nich wprawdzie nie znalazłam szafranu, ani pieczonych pomidorków, ale w tej wersji zupa ma swój charakter i z czystym sumieniem ją polecam.

Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Zupa
Porcji: 3 -4

Składniki

  • 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki 400g
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oliwy
  • szczypta szafranu
  • ok. 500ml bulionu
  • 500 g filetów ryb morskich łosoś, dorsz, itp
  • 100 g żywych małży
  • opcjonalnie kilka krewetek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż lekko na oliwie.
  • Dodaj obrane ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i ponownie podsmaż.
  • Dodaj szafran, tymianek i gorący bulion. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10-12 minut.
  • W tym czasie pokrój filety rybne w dość dużą kostkę i oczyść małże i krewetki.
  • Przed końcem gotowania dodaj małże, a po minucie ryby i krewetki. Gotuj przez około 1-2 minuty. W tym czasie małże powinny się otworzyć, a ryby delikatnie ugotować.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj ze świeżym pieczywem. Zupa wygląda pięknie podana z kilkoma upieczonymi lub grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

Smacznego!

0

2 Odpowiedzi

  1. Bardzo mi się podoba ten blog :) Super pomysłowe oryginalne przepisy. Chętnie dodam do znajomych u siebie. Podam dalej koleżankom lubiącym gotować. :) Pozdrawiam serdecznie

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu