Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku z pomidorami i szafranem

Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku

Zupy rybne nie cieszą się w naszym środowisku dużą popularnością. Zazwyczaj bulion na bazie ryb wywołuje w nas niezbyt przyjemne wyobrażenia, a szkoda, bo to naprawdę świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu.  Wystarczy się przekonać, spróbować, a zapewniam, że nawet zupa rybna może być wyborna.

Tak jest na przykład z dzisiejszym przepisem. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Zupa nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale jest też bardzo smaczna. Wprawdzie nie jest to bulion, a raczej gęsta, bardzo strukturalna, pełna aromatów zupa, ale to może nawet i lepiej. Jestem w stanie pokusić się o stwierdzenie nawet, że jest to pełne, jednogarnkowe danie, które można jeść przez okrągły rok. Zimą z pewnością wspaniale rozgrzeje, ale jest na tyle lekka, że i latem z pewnością sprawdzi się świetnie.

Inspiracją do powstania tego dania była szwedzka zupa rybna – fisksoppa. Nie jest to oryginalny przepis, ale właśnie tak wyobrażam sobie to danie. W żadnym z nich wprawdzie nie znalazłam szafranu, ani pieczonych pomidorków, ale w tej wersji zupa ma swój charakter i z czystym sumieniem ją polecam.

Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Zupa
Porcji: 3 -4

Składniki

  • 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki 400g
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oliwy
  • szczypta szafranu
  • ok. 500ml bulionu
  • 500 g filetów ryb morskich łosoś, dorsz, itp
  • 100 g żywych małży
  • opcjonalnie kilka krewetek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż lekko na oliwie.
  • Dodaj obrane ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i ponownie podsmaż.
  • Dodaj szafran, tymianek i gorący bulion. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10-12 minut.
  • W tym czasie pokrój filety rybne w dość dużą kostkę i oczyść małże i krewetki.
  • Przed końcem gotowania dodaj małże, a po minucie ryby i krewetki. Gotuj przez około 1-2 minuty. W tym czasie małże powinny się otworzyć, a ryby delikatnie ugotować.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj ze świeżym pieczywem. Zupa wygląda pięknie podana z kilkoma upieczonymi lub grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

Smacznego!

7 Odpowiedzi

  1. Bardzo mi się podoba ten blog :) Super pomysłowe oryginalne przepisy. Chętnie dodam do znajomych u siebie. Podam dalej koleżankom lubiącym gotować. :) Pozdrawiam serdecznie

      1. Dziękuję :) i idź dalej coraz lepiej
        czy zastanawiałeś się nad umieszczeniem przycisku Tłumacz Google?
        byłbyś bardziej międzynarodowy, ze znacznie większą liczbą obserwujących na całym świecie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *