Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku

Zupy rybne nie cieszą się w naszym środowisku dużą popularnością. Zazwyczaj bulion na bazie ryb wywołuje w nas niezbyt przyjemne wyobrażenia, a szkoda, bo to naprawdę świetny pomysł na urozmaicenie codziennego menu.  Wystarczy się przekonać, spróbować, a zapewniam, że nawet zupa rybna może być wyborna.

Tak jest na przykład z dzisiejszym przepisem. Wystarczy spojrzeć na zdjęcie. Zupa nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale jest też bardzo smaczna. Wprawdzie nie jest to bulion, a raczej gęsta, bardzo strukturalna, pełna aromatów zupa, ale to może nawet i lepiej. Jestem w stanie pokusić się o stwierdzenie nawet, że jest to pełne, jednogarnkowe danie, które można jeść przez okrągły rok. Zimą z pewnością wspaniale rozgrzeje, ale jest na tyle lekka, że i latem z pewnością sprawdzi się świetnie.

Inspiracją do powstania tego dania była szwedzka zupa rybna – fisksoppa. Nie jest to oryginalny przepis, ale właśnie tak wyobrażam sobie to danie. W żadnym z nich wprawdzie nie znalazłam szafranu, ani pieczonych pomidorków, ale w tej wersji zupa ma swój charakter i z czystym sumieniem ją polecam.

5 z 1 głosu

Fisksoppa – zupa rybna po szwedzku

Porcji 3 -4
Czas przygotowania 15 mins
Czas gotowania 15 mins
Czas całkowity 30 mins

Składniki

  • 700 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki 400g
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml oliwy
  • szczypta szafranu
  • ok. 500ml bulionu
  • 500 g filetów ryb morskich łosoś, dorsz, itp
  • 100 g żywych małży
  • opcjonalnie kilka krewetek
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż lekko na oliwie.
  • Dodaj obrane ze skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę pomidory i ponownie podsmaż.
  • Dodaj szafran, tymianek i gorący bulion. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 10-12 minut.
  • W tym czasie pokrój filety rybne w dość dużą kostkę i oczyść małże i krewetki.
  • Przed końcem gotowania dodaj małże, a po minucie ryby i krewetki. Gotuj przez około 1-2 minuty. W tym czasie małże powinny się otworzyć, a ryby delikatnie ugotować.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem i podawaj ze świeżym pieczywem. Zupa wygląda pięknie podana z kilkoma upieczonymi lub grillowanymi pomidorkami koktajlowymi.
Okazja: Zupa

 

Smacznego!

Join the Conversation

  1. no powiem szczerze, że zupy rybnej nie lubię, ale ten przepis i zdjęcie skusiły mnie na tle, że na pewno zrobie !

  2. Bardzo mi się podoba ten blog :) Super pomysłowe oryginalne przepisy. Chętnie dodam do znajomych u siebie. Podam dalej koleżankom lubiącym gotować. :) Pozdrawiam serdecznie

  3. Okropne…

  4. WITAJ, TA ZUPĘ ZNALAZŁEM na tej stronie: https://inspiracje.fooder.pl/: Kremowa zupa chrzanowa z grzankami, NIE MASZ JEJ NA BLOGU?
    DZIĘKUJĘ CI,
    Daniela

    1. Małgosia Author says:

      Tego przepisu akurat nie ma na blogu, ale jest sporo innych :)

      1. Dziękuję :) i idź dalej coraz lepiej
        czy zastanawiałeś się nad umieszczeniem przycisku Tłumacz Google?
        byłbyś bardziej międzynarodowy, ze znacznie większą liczbą obserwujących na całym świecie

  5. Super!!!!! to już mam coś nowego ,innego i bardzo oryginalnego na tegoroczna Wigilię .Bardzo dokładny przepis.

  6. Bardzo mnie cieszy ten przepis , bo na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia upichcę coś zupełnie innego .Mam nadzieję ,że wszystkim przypadnie do gustu .

  7. Wyglądem przypomina bardziej gulasz rybno warzywny , wcale mi to nie przeszkadza .Na pewno zagości na Wigilijnym stole

  8. Tak sobie patrzę i mi bardziej by odpowiadała nazwa ,leczo rybne .Świetny przepis , już wpisałem do swojej ściągawy .

  9. Wygląda niesamowicie i wybornie .Te szypułki w pomidorach są niesamowite ,

  10. Taka niecodzienna zupa, i raczej pracochłonna. Z żywych małż zrezygnuję, ciekawe czy będzie tak samo wartościowa smakowo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close