Frytki z dyni piżmowej z piekarnika

Minęło lato, nadeszła jesień. Jedni się cieszą, innych dopada jesienna chandra. Nie wiem, do których można by mnie przyporządkować. Z jednej strony, gdy spoglądam za okno i obserwuję opadające, poranne mgły, spod których wyłaniają się żółknące liście drzew, robi mi się przykro, że lato trwało tak krótko, że znów nie zrobiłam tego wszystkiego, na co miałam ochotę, a z drugiej strony, wiem, że jesień obfituje w tyle piękna i dobra (szczególnie jadalnego), że aż ma się ochotę uśmiechnąć.

Jesień to najbardziej płodna w nasze ukochane warzywa pora roku. To właśnie teraz jabłka są najsmaczniejsze, gruszki najbardziej soczyste, a śliwki najprawdziwsze. Jesień do też sezon na dynie. W końcu można gotować rozgrzewające zupy, pożywne gulasze i mnóstwo innych smakołyków. Dzisiaj coś dla zagonionych, jak ja w ostatnim czasie, a także tych, którzy wciąż dbają o linię [wysokiego napięcia]. Frytki z dyni piżmowej z piekarnika to szybkie, szalenie łatwe danie, które swoim słonecznym kolorem rozpromieni każdy smutek. Może być świetnym dodatkiem do pieczonego kurczaka, a z ulubionym dipem pokocha je każde dziecko, i to duże i małe.

Znalazłam sposób na to, by dyniowe frytki z piekarnika były pięknie upieczone, lekko chrupiące i nie rozmoknięte. Brzmi świetnie? Spróbuj!

Składniki: (3-4 porcje)

  • 1 dynia piżmowa ok 1 kg,
  • 50 ml oliwy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej,
  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do 200°C
  • Dynię obierz i pokrój w długie paski tak, jak na tradycyjne frytki.
  • Skrop oliwą i oprósz wędzoną papryką. Wymieszaj, aby dokładnie obtoczyć dynię w oliwie.
  • Ułóż frytki na ruszcie piekarnikowym, ustawionym nad blachą. Piecz około 30 minut lub do chwili, gdy frytki będą przypieczone i rumiane. Wyjmij i posól do smaku.
  • Podawaj z ketchupem lub ulubionym dipem od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *