Grillowana ryba z pietruszkową gremolatą – karmazyn

Nie dziwi mnie, że tak wiele osób nie lubi smaku ryb i chyba w dużej mierze rozumiem, skąd to się bierze. Ryby mają niezwykle delikatne i podatne na wysoką temperaturę mięso. Przepieczone staje się włókniste, suche, o drewnianej konsystencji i mocno “rybnym” smaku. Nie brzmi zbyt apetycznie, prawda? Osobiście takiej ryby również nie lubię, ale wcale nie musi tak być. Prawidłowo ugotowana lub grillowana ryba jest naprawdę rewelacyjna – delikatna, soczysta i pyszna.

Jak to osiągnąć? Wystarczy zapomnieć stare metody zbyt długiego smażenia, czy pieczenia, które tak wielu z nas wciąż stosuje i uważa za właściwe. Zapewniam, że ryby nie trzeba smażyć przez pół godziny – wystarczy zaledwie chwila. Prostym sposobem uzyskania odpowiedniej jakości jest smażenie na patelni grillowej. Wysoka temperatura powierzchni patelni pięknie zrumieni skórkę od spodu, a po odwróceniu wystarczy już tylko kilka sekund w przypadku średniej wielkości kawałków. Ta metoda ma jeszcze jedną zaletę. Jest to mianowicie niemal beztłuszczowe smażenie, dzięki czemu potrawa zachowuje swój naturalny smak, jest zdrowsza i przyjazna dla osób dbających o linię.

Karmazyn to niewielka rybka o białym, delikatnym mięsie. W filetach wprawdzie można natrafić na niewielką ilość ości, ale warto zdecydować się na nie ze względu na smak. W tym przepisie łączę naturalny smak tej ryby z wyrazistą słodko-kwaśną gremolatą, z dodatkiem chrupkich migdałów i cierpkiej żurawiny. Zamiast karmazyna można wykorzystać także inne gatunki białej ryby. Kolejny pyszny i ekspresowy przepis do Waszej i mojej kolekcji!

grillowany karmazyn z pietruszkowa gremolata

Grillowana ryba z pietruszkową gremolatą - karmazyn

Czas Przygotowania10 mins
Czas Gotowania5 mins
Czas Całkowity15 mins
Okazja: Danie główne
Porcji: 3

Składniki

  • ok. 650g filetów z karmazyna 3-4 sztuki
  • pęczek pietruszki
  • 35 g migdałów w słupkach
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 50 g czerwonej cebuli
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • płatki chili - ilość wg uznania
  • 50 ml oliwy EV
  • sól pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na suchej patelni zrumień migdały.
  • Pietruszkę i cebulę drobno posiekaj.
  • W niewielkim naczyniu wymieszaj posiekaną pietruszkę, cebulę, opłukaną pod wodą żurawinę oraz migdały. Dodaj cukier, ocet oraz ok. 30ml oliwy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i płatkami chili.
  • Filety oczyść i dokładnie osusz. Lekko nasmaruj mięso od strony skóry oliwą. Oprósz solą i pieprzem po stronie mięsa. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułóż filety skórą do dołu. Smaż przez około 1-2 minuty w zależności od wielkości porcji mięsa - skóra powinna ładnie się zrumienić, a mięso ryby zrobić się w 2/3 wysokości białe. Odwróć filety na drugą stronę i po około 30 sekundach zdejmij patelnię z kuchenki.
  • Rybę przełóż na talerze. Na mięsie rozłóż gremolatę.
  • Podawaj od razu. Do dania możesz podać ryż lub warzywne puree.

 

Smacznego!

grillowany karmazyn z pietruszkowa gremolata

0

1 Odpowiedź

  1. Karmazyn tej ryby jeszcze nie próbowałem. W postaci zaproponowanej przez autorkę bloga ryba wygląda przepysznie. Z pewnością wypróbuję przepis. SMacznego!:-)

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu