Zazwyczaj jestem ostrożna jeśli chodzi o gotowe dania i podchodzę do nich z pewną rezerwą zanim wypróbuję. Z reguły kończy się na tym, że gotuję sama, od podstaw, rezygnując przy tym z niektórych sposobów przygotowania posiłków. Jednym z takich właśnie sposobów jest długie i wolne przygotowanie mięs w niskich temperaturach. Efekty, które osiąga się dzięki takiemu pieczeniu są niesamowite – mięsa są kruche, miękkie i jednocześnie wyjątkowo soczyste i aromatyczne – wprost rozpływające się w ustach. Niestety, nie zawsze ma się na takie gotowanie czas, a nie zawsze możliwości. I właśnie tutaj przychodzi z pomocą marka Krakus, która umożliwiła nam cieszenie się wolno gotowanym mięsem bez konieczności spędzania długich godzin w oczekiwaniu na posiłek. To jedno z nielicznych dań tego typu, które zdecydowałam się wypróbować i nie żałuję!
Okazuje się, że możemy mieć pyszne danie dla całej rodziny w zaledwie 30 minut, a wszystko to bez dodatku konserwantów. Mięso przygotowywane jest wstępnie metodą sous vide, dzięki czemu jest kruche, soczyste i pełne smaku. Wystarczy je podgrzać w piekarniku, a w międzyczasie przygotować pyszne dodatki.
Moja rodzina bardzo lubi indyka, ale jego idealne przygotowanie nie jest łatwe. Udo z indyka marki Krakus jest więc dla nas świetnym pomysłem na szybki obiad po pracy lub od święta, gdy mamy ochotę nieco więcej poleniuchować lub miło spędzić czas z dziećmi. Podając do takiego indyka bardzo strukturalne purée ziemniaczane z brukselką i orzechy karmelizowane w syropie z granata jestem pewna, że wszystko zniknie z talerzy. Nawet najsurowsza teściowa byłaby zadowolona!

Indyk z purée ziemniaczano-brukselkowym i orzechami w syropie z granata
Składniki
- 1 udo z indyka marki KRAKUS wstępnie przygotowane metodą sous vide ok 500-700g
- 700 g ziemniaków
- 450 g brukselki
- 100 g orzechów włoskich
- 125 g soku z granata
- 35 g cukru
- 1 owoc granata
- 50 g masła
- 100 ml słodkiej śmietanki lub mleka
- sól morska pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 230ºC.
- Wstaw garnek z wodą.
- Mięso wyjmij w folii i wstaw do gorącego piekarnika na 30 minut.
- Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, około 15-20 minut.
- Gdy woda w garnku się zagotuje, wrzuć oczyszczoną brukselkę i również ugotuj. Gdy zmięknie, przelej zimną wodą i odstaw.
- Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj masło, podgrzane mleko i rozgnieć na purée za pomocą praski. Dodaj brukselkę i jeszcze raz lekko rozgnieć i wymieszaj.
- Orzechy upraż na suchej patelni aż zaczną intensywnie pachnieć i rumienić się.
- Zalej sokiem z granata i oprósz cukrem. Gotuj na dużym ogniu do momentu aż syrop stanie się kleisty i oblepi orzechy. Oprósz solą morską.
- Podgrzane mięso pokrój na plastry, układaj obok purée i posyp karmelizowanymi orzechami i pestkami granata. Całość polej sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.
Smacznego!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
genialne danie
Gratuluję jak zawsze świetnego dania. Ten indyczek wygląda super apetycznie i od razu zgłodniałem :)
Jakie efektowne, odświętne danie! i bardzo zaciekawiło mnie takie puree :) Będzie mi miło, jeżeli dodasz przepis do mojego Linkowego Party :) http://www.chilliczosnekioliwa.pl/2016/11/jak-stworzyc-portfolio-fotograficzne.html
Zuziu, bardzo chętnie wrzucę link do Ciebie. Tylko muszę znaleźć wolną chwilkę, bo na razie żyje jak na wariackich papierach ;)
super przepis !
Idealnie na czwartkowe Święto Dziękczynienia! :)))
Bardzo ładnie wygląda, spróbuję coś takiego zrobić, chociaż nie mam zbytnio wprawy do gotowania ale trudno :) Zapraszam do mnie :)
czy to mięso (Krakus udo z indyka) wyjmuje się też z tej drugiej folii ? czy wkłada się z nią do piekarnika ?
Folię trzeba usunąć przed odpieczeniem.