Indyk z purée ziemniaczano-brukselkowym i orzechami w syropie z granata

Zazwyczaj jestem ostrożna jeśli chodzi o gotowe dania i podchodzę do nich z pewną rezerwą zanim wypróbuję. Z reguły kończy się na tym, że gotuję sama, od podstaw, rezygnując przy tym z niektórych sposobów przygotowania posiłków. Jednym z takich właśnie sposobów jest długie i wolne przygotowanie mięs w niskich temperaturach. Efekty, które osiąga się dzięki takiemu pieczeniu są niesamowite – mięsa są kruche, miękkie i jednocześnie wyjątkowo soczyste i aromatyczne – wprost rozpływające się w ustach. Niestety, nie zawsze ma się na takie gotowanie czas, a nie zawsze możliwości. I właśnie tutaj przychodzi z pomocą marka Krakus, która umożliwiła nam cieszenie się wolno gotowanym mięsem bez konieczności spędzania długich godzin w oczekiwaniu na posiłek. To jedno z nielicznych dań tego typu, które zdecydowałam się wypróbować i nie żałuję!

Okazuje się, że możemy mieć pyszne danie dla całej rodziny w zaledwie 30 minut, a wszystko to bez dodatku konserwantów. Mięso przygotowywane jest wstępnie metodą sous vide, dzięki czemu jest kruche, soczyste i pełne smaku. Wystarczy je podgrzać w piekarniku, a w międzyczasie przygotować pyszne dodatki.

Moja rodzina bardzo lubi indyka, ale jego idealne przygotowanie nie jest łatwe. Udo z indyka marki Krakus jest więc dla nas świetnym pomysłem na szybki obiad po pracy lub od święta, gdy mamy ochotę nieco więcej poleniuchować lub miło spędzić czas z dziećmi. Podając do takiego indyka bardzo strukturalne purée ziemniaczane z brukselką i orzechy karmelizowane w syropie z granata jestem pewna, że wszystko zniknie z talerzy. Nawet najsurowsza teściowa byłaby zadowolona!

indyk sous vide

Indyk z purée ziemniaczano-brukselkowym i orzechami w syropie z granata

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 45 minutes
Okazja: Danie główne
Porcji: 4 -5

Składniki

  • 1 udo z indyka marki KRAKUS wstępnie przygotowane metodą sous vide ok 500-700g
  • 700 g ziemniaków
  • 450 g brukselki
  • 100 g orzechów włoskich
  • 125 g soku z granata
  • 35 g cukru
  • 1 owoc granata
  • 50 g masła
  • 100 ml słodkiej śmietanki lub mleka
  • sól morska pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku

  • Rozgrzej piekarnik do 230ºC.
  • Wstaw garnek z wodą.
  • Mięso wyjmij w folii i wstaw do gorącego piekarnika na 30 minut.
  • Ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, około 15-20 minut.
  • Gdy woda w garnku się zagotuje, wrzuć oczyszczoną brukselkę i również ugotuj. Gdy zmięknie, przelej zimną wodą i odstaw.
  • Ugotowane ziemniaki odcedź, dodaj masło, podgrzane mleko i rozgnieć na purée za pomocą praski. Dodaj brukselkę i jeszcze raz lekko rozgnieć i wymieszaj.
  • Orzechy upraż na suchej patelni aż zaczną intensywnie pachnieć i rumienić się.
  • Zalej sokiem z granata i oprósz cukrem. Gotuj na dużym ogniu do momentu aż syrop stanie się kleisty i oblepi orzechy. Oprósz solą morską.
  • Podgrzane mięso pokrój na plastry, układaj obok purée i posyp karmelizowanymi orzechami i pestkami granata. Całość polej sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

Smacznego!

wpis sponsorowany

0

10 Odpowiedzi

    1. Zuziu, bardzo chętnie wrzucę link do Ciebie. Tylko muszę znaleźć wolną chwilkę, bo na razie żyje jak na wariackich papierach ;)

  1. Bardzo ładnie wygląda, spróbuję coś takiego zrobić, chociaż nie mam zbytnio wprawy do gotowania ale trudno :) Zapraszam do mnie :)

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu