Kasza jęczmienna z brukselką i kasztanami

To danie powstało w zasadzie przypadkiem. Piątkowy przegląd lodówki jednoznacznie stwierdził, że obiadu to dzisiaj chyba nie będzie. Wszechobecne braki, wszystkiego mało – jak to przed weekendem i zaplanowanymi zakupami. Ale, ale… Nawet na takie problemy są sposoby, bo jeśli czegoś jest za mało, by stanowiło posiłek, należy to połączyć z czymś innym i tak właśnie zrobiłam tym razem.

I tak powstał dzisiejszy przepis. Z prostej i szaroburej kaszy powstało pyszne, kolorowe i niecodzienne danie. Dla mnie może być nawet samodzielnym, wegetariańskim daniem obiadowym lub kolacyjnym, ale tak sobie myślę, że spokojnie można postawić półmisek takiej kaszy  zz brukselką i kasztanami obok świątecznej pieczeni, a robi się ją bardzo łatwo i szybko. Słodkie kasztany świetnie wpisują się w smaki świąt, a w połączeniu z brukselkową goryczką naprawdę smakują rewelacyjnie.

Składniki:(4 porcje)

  • 200g kaszy jęczmiennej np perłowej (2 woreczki)
  • 250g jadalnych kasztanów
  • 300g brukselki
  • 50g suszonej żurawiny
  • 1 dymka
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 25g masła
  • 20ml oliwy
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj kaszę w lekko osolonym wrzątku przez około 15 minut lub zgodnie z instrukcją. Odcedź i odstaw.
  • Brukselkę oczyść i również ugotuj. Następnie przelej zimną wodą, by nie straciła koloru. Pokrój na połówki i odstaw.
  • Kasztany ponacinaj na krzyż ostrym nożem po wypukłej stronie. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj około 15 minut. Odcedź i po kilku minutach obierz z łupinek. Wybieraj tylko jasne, żółte kasztany. Spleśniałe lub brązowe odrzucaj. Pokrój lub połam na mniejsze kawałki. Odstaw.
  • Na dużej patelni roztop masło z oliwą.
  • Podsmaż kasztany na maśle. Dodaj drobno posiekaną dymkę, a po chwili brukselkę.
  • Po 2-3 minutach dodaj kaszę i przesmaż ją chwilę z warzywami.
  • Na koniec dodaj suszoną żurawinę i dopraw całość obficie czarnym pieprzem i solą do smaku.
  • Dodaj natkę i wymieszaj.
  • Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs.

 

Porada:

Aby otrzymać wersję wegańską zrezygnuj z masła lub zastąp je odpowiednim masłem roślinnym.

Smacznego!

6 Odpowiedzi

  1. Dzięki za super przepis :) U mnie w Turcji właśnie jest sezon na kasztany i wszędzie je sprzedają. Zastanawiałam się czy kupić, ale nie wiedziałam do czego by pasowały. Teraz już wiem ;)

    1. U nas w Polsce pewnie nie są takie piękne jak w Turcji, ale i tak bardzo je lubię. Z kaszą i brukselką smakują świetnie :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *