Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka – ta tajemnicza dla nas nazwa skrywa niesamowity, pełen smaku, a jednocześnie prosty i szybki do przygotowania deser. Coś na kształt amerykańskiego brownie lub lava cake. Do przygotowania tego półpłynnego wewnątrz ciasta potrzeba niewiele czasu i równie mało składników. W zasadzie wszystko to, co potrzeba do kladdkaki ma się zazwyczaj w kuchennych szafkach.

Wszyscy wiemy jak cenna jest każda chwila podczas przygotowań do świąt. Takie wypieki mogą wszystko ułatwić. Ciasto może stanąć na stole w zaledwie 30 minut. Wybornie smakuje już na ciepło, z odrobiną bitej śmietany lub sosem owocowym. Idealne zakończenie świątecznego posiłku.

 

4.82 z 11 głosów

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

Porcji 8 os.
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty

Składniki

  • 130 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g cukru trzcinowego demerara
  • 50 g ciemnego kakao
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  • Masło roztop na niewielkim ogniu. Lekko przestudź.
  • Do roztopionego masła dodaj cukier i chwilę mieszaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
  • Dodaj kakao, mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łopatką.
  • Jajka rozmąć widelcem i dodaj do masy. Mieszaj do połączenia się składników.
  • Ciasto wylej do okrągłej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy samo dno)
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut.
  • Ciasto powinno być ścięte na powierzchni, ale lekko płynne wewnątrz.
  • Ostudź.
  • Przełóż na talerz i oprósz kakao lub cukrem pudrem wg uznania.
Okazja: Wypieki

 

Zobacz inne przepisy z czekoladą:

Join the Conversation

  1. Ale mokre<3 Pięknie się prezentuje:)

  2. pieczemy góra dół czy z termoobiegiem?

    1. Małgosia Author says:

      Góra/dół zdecydowanie wystarczy :)

      1. super, dziękuję, w takim razie już wiem co będę robić wieczorem. ;)

    2. Kladdkaka- oznacza dokładnie z j. szwedzkiego – lepkie , klejące ciasto.
      To bardzo popularne ciasto w Szwecji do tzw. fikka- czyli przerwy kawowej:-)

  3. pięknie sie prezentuje :)

  4. ale pyyyysznie wygląda :) pozdrawiam!

  5. Czekoladowe to dla mojej rodzinki najlepsze :)

  6. toż to zwykły murzyn, tylko proszku do pieczenia brak :P

    1. Małgosia Author says:

      Jest wiele różniących się od siebie wypieków, które przygotowuje się z niemal identycznych składników.

  7. Uwielbiam kladdkakę :)
    Odkąd przeprowadziłam się do Sztokholmu, to jeden z moich ulubionych deserów.
    Przepis sprawdzę w weekend, ale wygląda zabójczo.

  8. Wstawiam do piekarnika i okropnie się boję. Dotąd podobne wypieki kończyły się porażką. Ale mam ogromną ochotę na coś czekoladowego, więc zaryzykuję.

  9. Nie zdążyłam zrobić zdjęcia- tak szybko zjedliśmy. Pycha!

    1. Małgosia Author says:

      Ewunia, bardzo się cieszę, że smakowało. Wiedziałam, że się uda. To idealne ciasto na zaspokojenie potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego :)

  10. Ale to super wygląda! Chyba będzie moim drugim, ulubionym skandynawskim wypiekiem, zaraz po cynamonowych bułeczkach :)

  11. Wygląda jak spełnienie marzeń i lekarstwo na najgorszy PMS. Upiekę je jak tylko będę znów miała piekarnik <3.

    1. Małgosia Author says:

      Na brak piekarnika w nagłej potrzebie zjedzenia czegoś czekoladowego polecam ciasto na parze – jest boskie!

  12. To ciasto zrobiłaś z jednej porcji??? Ja zrobiłam z podwojonej i wyszło bardzo niskie i zbite.. nie wiem czy nie dałam za dużo kakaa ale postępowałam zgodnie z przepisem ;(

    1. Małgosia Author says:

      Tak. To jedna porcja. Średnica 20cm. Jeśli ciasto jest zbite, może zbyt długo się piekło?

  13. Mam przepis na podobne ciasto i piekłam go kilka razy. W moim przepisie piecze się go 10-15 min. Mus w środku jest pyszny. Tylko zawsze się zastanawiam, czy ciasto jest dopieczone. Nie czuć surowej mąki, ale czas jaki spędza w piecu jest wyjątkowo krótki.
    Następnym razem spróbuję upiec ciasto na podstawie Pani przepisu.

  14. Witam. Jakiej wielkości forma?

    1. Małgosia Author says:

      Na zdjęciu średnica około 20-21cm

  15. Brakuje w przepisie informacji jakiej średnicy jest forma do tego wypieku, ja zrobiłem w 25cm i ciasto wyszło bardzo cienkie (byłem pewny że wyrośnie, jak fondant) Po nie udanej próbie doczytałem w komentarzach że forma w której Pani robiła to 20cm.

  16. Zrobiłam to ciasto dwa razy, za pierwszym razem udekorowałam polewa czekoladowa, bota śmietaną i truskawkami – majstersztyk! Za drugim było beż owoców i powiem szczerze, to ciasto jest tak mocno czekoladowe, że owoce tu super przełamują ten kakaowy smak, natomiast samo ciasto przepyszne i od tej pory już nie robie brownie tylko właśnie to ciasto :P

  17. Witam. Ciasto wyszło przepyszne. Chciałam zapytać czy można zrobić z podwójnej porcji i jaka temperatura i czas pieczenia byłaby. Pozdrawiam

    1. Małgosia Author says:

      Można zrobić z podwójnej porcji, chociaż nie wiem o ile wydłuży się czas pieczenia. Temperatura ta sama, co do czasu – trzeba obserwować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close