Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe

Kladdkaka – ta tajemnicza dla nas nazwa skrywa niesamowity, pełen smaku, a jednocześnie prosty i szybki do przygotowania deser. Coś na kształt amerykańskiego brownie lub lava cake. Do przygotowania tego półpłynnego wewnątrz ciasta potrzeba niewiele czasu i równie mało składników. W zasadzie wszystko to, co potrzeba do kladdkaki ma się zazwyczaj w kuchennych szafkach.

Wszyscy wiemy jak cenna jest każda chwila podczas przygotowań do świąt. Takie wypieki mogą wszystko ułatwić. Ciasto może stanąć na stole w zaledwie 30 minut. Wybornie smakuje już na ciepło, z odrobiną bitej śmietany lub sosem owocowym. Idealne zakończenie świątecznego posiłku.

 

czekoladowe ciasto kladdkaka

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Wypieki
Porcji: 8 os.

Składniki

  • 130 g masła
  • 3 jajka
  • 250 g cukru trzcinowego demerara
  • 50 g ciemnego kakao
  • 115 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku

  • Masło roztop na niewielkim ogniu. Lekko przestudź.
  • Do roztopionego masła dodaj cukier i chwilę mieszaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać.
  • Dodaj kakao, mąkę, sól oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj łopatką.
  • Jajka rozmąć widelcem i dodaj do masy. Mieszaj do połączenia się składników.
  • Ciasto wylej do okrągłej formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia (wystarczy samo dno)
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut.
  • Ciasto powinno być ścięte na powierzchni, ale lekko płynne wewnątrz.
  • Ostudź.
  • Przełóż na talerz i oprósz kakao lub cukrem pudrem wg uznania.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

Zobacz inne przepisy z czekoladą:

21 Odpowiedzi

    1. Ewunia, bardzo się cieszę, że smakowało. Wiedziałam, że się uda. To idealne ciasto na zaspokojenie potrzeby zjedzenia czegoś czekoladowego :)

  1. To ciasto zrobiłaś z jednej porcji??? Ja zrobiłam z podwojonej i wyszło bardzo niskie i zbite.. nie wiem czy nie dałam za dużo kakaa ale postępowałam zgodnie z przepisem ;(

  2. Mam przepis na podobne ciasto i piekłam go kilka razy. W moim przepisie piecze się go 10-15 min. Mus w środku jest pyszny. Tylko zawsze się zastanawiam, czy ciasto jest dopieczone. Nie czuć surowej mąki, ale czas jaki spędza w piecu jest wyjątkowo krótki.
    Następnym razem spróbuję upiec ciasto na podstawie Pani przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *