Klopsiki z mozarellą i pesto

Proste potrawy najbardziej lubię latem i wtedy, gdy pogoda dopisuje w najlepsze. Mają swój urok, takie domowe ciepło  i chociaż można przygotować je niemal w biegu, są takie wyjątkowe i to właśnie one smakują najlepiej. W moim domu takie klopsiki plasują się na podium ulubionych dań i w zasadzie nic w tym dziwnego, bo są naprawdę bardzo smaczne. Ja je lubię ze względu na prostotę, a dzieci za sam fakt, że są to klopsiki ze spaghetti. Reszta się nie liczy. Bo nie musi.

Czym to danie różnie się od klasycznych klopsików z makaronem? Na pewno sposobem przygotowania, ale też dodatkiem świeżego pesto, które w letni dzień wspaniale odświeża każdy talerz. Ja miałam właśnie pesto z rukoli, ale równie dobrze może być to inny rodzaj zielonego pesto – z jarmużu, czosnku niedźwiedziego, albo po prostu, z bazylii – w każdej odsłonie to danie wiele zyskuje dzięki temu dodatkowi.

Już tylko jedna patelnia i niespełna 30 minut dzieli nas wszystkich od domowego posiłku. Bo może.

Klopsiki z mozarellą i pesto

Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 20 minutes
Czas całkowity: 40 minutes
Okazja: Danie główne
Porcji: 4

Składniki

  • 450 g mielonej wołowiny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki świeżego pesto np z rukoli lub bazylii
  • 2 łyżki panco lub bułki tartej
  • 2 łyżki białego wina
  • 400 g pomidorów bez skórki
  • 1 niewielka cebula lub szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól pieprz do smaku
  • 100 g świeżej mozzarelli
  • pesto do podania
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku

  • W misce wymieszaj mięso z żółtkiem, panco, 2 łyżkami pesto, solą i pieprzem. Dokładnie wyrób, jak ciasto. Na koniec dodaj wino i jeszcze raz wymieszaj. Masę podziel na 6-7 części i uformuj okrągłe kotleciki. Odstaw.
  • cebulkę i czosnek posiekaj.
  • Piekarnik rozgrzej do 180ºC
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy. Obsmaż kotleciki krótko z każdej strony. Zdejmij z patelni. Nagmiar tłuszczu odlej z patelni.
  • Na tej samej patelni zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj pomidory i podsmaż kilka minut. Podlej passatą i dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Zdejmij z ognia.
  • W sosie umieść podsmażone kotleciki. Wstaw do piekarnika na około 15 minut.
  • W międzyczasie ugotuj makaron spaghetti.
  • Gorące klopsiki posyp poszarpaną mozzarellą (przed dodaniem do sosu, możesz obtoczyć ją w łyżce pesto. Mozzarella roztopi się lekko z gorącym sosie.
  • Całość skrop obficie świeżym pesto.
  • Podawaj z makaronem udekorowane listkami bazylii.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

Smacznego!

0

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu