Letnia sałatka ze szpinaku i ziemniaków

Gdy temperatury rosną, nie ma się ochoty na ciężkie potrawy. Mnie najlepiej smakują sałatki i surówki. Im bardziej zielone, tym lepiej. Jeśli taka sałatka ma stanowić lekki lunch, albo obiad dla całej rodziny, staram się włączyć jakiś składnik, który zaspokoi każdy głód. W tym przypadku są to pieczone młode ziemniaki – złociste i chrupiące. Idealnie komponują się z soczyście zielonym szpinakiem i musztardowym dressingiem.

Taka sałatka z ziemniaków i szpinaku to nie tylko świeży pomysł na letni, lekki obiad. To też  idealny dodatek do dań z grilla. Jej soczyste kolory będą pięknie się prezentowały na plenerowym przyjęciu, a smak z pewnością nikogo nie zawiedzie.

salatka ze szpinaku i młodych ziemniaków

Letnia sałatka ze szpinaku i ziemniaków
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
40 mins
Czas Całkowity
55 mins
 
Rodzaj Dania: Sałatka
Ilość Porcji: 4
Składniki
  • 100 g szpinaku baby
  • 500 g małych ziemniaków
  • 150 g zielonego groszku np mrożonego
  • 1 czerwona cebula
  • pół pęczka rzodkiewek
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 100 ml oliwy
  • sól pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • garść liści czerwonego szczawiu opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku
  1. Ziemniaki umyj, osusz i przekrój na połówki lub ćwiartki. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upiecz na złoty kolor. Ziemniaki można też ugotować w mundurkach, a następnie usmażyć na patelni. Przestudź.
  2. Groszek przelej wrzątkiem - wystarczy, że się lekko sparzy, nie wymaga gotowania.
  3. W dużej misce wymieszaj szpinak, cebulę pokrojoną w piórka, groszek, plasterki rzodkiewki i szczaw.
  4. W niewielkim naczyniu wymieszaj energicznie składniki dressingu - musztardę, miód, ocet, sól, pieprz i oliwę. Jeśli dressing okaże się zbyt gęsty, dodaj 1-2 łyżki wody mineralnej.
  5. Do warzyw dodaj przestudzone ziemniaki - gorące ugotowałyby szpinak - i polej dressingiem na krótko przed podaniem. Wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.
  6. Posyp poszarpanym koperkiem.

 

Smacznego!

salatka ze szpinaku i młodych ziemniaków

0

4 Odpowiedzi

    1. Ja najczęściej piekę połówki ziemniaków (posmarowane oliwą, ułożone przekrojeniem w dół) w 200 stopniach przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Często też używam funkcji pary, dzięki czemu czas pieczenia się skraca, a ziemniaki są idealnie miękkie w środku, ze złocistą skórką na wierzchu.

      1. Dziękuję za odpowiedź. Zrobię tę sałatkę, bo wygląda pysznie. Gratuluję bloga. Czytam Cię od niedawna, Twoje przepisy to moje klimaty😀 pozdrawiam.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu