Letnia sałatka ze szpinaku i ziemniaków

Gdy temperatury rosną, nie ma się ochoty na ciężkie potrawy. Mnie najlepiej smakują sałatki i surówki. Im bardziej zielone, tym lepiej. Jeśli taka sałatka ma stanowić lekki lunch, albo obiad dla całej rodziny, staram się włączyć jakiś składnik, który zaspokoi każdy głód. W tym przypadku są to pieczone młode ziemniaki – złociste i chrupiące. Idealnie komponują się z soczyście zielonym szpinakiem i musztardowym dressingiem.

Taka sałatka z ziemniaków i szpinaku to nie tylko świeży pomysł na letni, lekki obiad. To też  idealny dodatek do dań z grilla. Jej soczyste kolory będą pięknie się prezentowały na plenerowym przyjęciu, a smak z pewnością nikogo nie zawiedzie.

salatka ze szpinaku i młodych ziemniaków

Letnia sałatka ze szpinaku i ziemniaków

Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 40 minutes
Czas całkowity: 55 minutes
Okazja: Sałatka
Porcji: 4

Składniki

  • 100 g szpinaku baby
  • 500 g małych ziemniaków
  • 150 g zielonego groszku np mrożonego
  • 1 czerwona cebula
  • pół pęczka rzodkiewek
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 100 ml oliwy
  • sól pieprz
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • garść liści czerwonego szczawiu opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku

  • Ziemniaki umyj, osusz i przekrój na połówki lub ćwiartki. Skrop oliwą, oprósz solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Upiecz na złoty kolor. Ziemniaki można też ugotować w mundurkach, a następnie usmażyć na patelni. Przestudź.
  • Groszek przelej wrzątkiem - wystarczy, że się lekko sparzy, nie wymaga gotowania.
  • W dużej misce wymieszaj szpinak, cebulę pokrojoną w piórka, groszek, plasterki rzodkiewki i szczaw.
  • W niewielkim naczyniu wymieszaj energicznie składniki dressingu - musztardę, miód, ocet, sól, pieprz i oliwę. Jeśli dressing okaże się zbyt gęsty, dodaj 1-2 łyżki wody mineralnej.
  • Do warzyw dodaj przestudzone ziemniaki - gorące ugotowałyby szpinak - i polej dressingiem na krótko przed podaniem. Wymieszaj, aby wszystkie składniki pokryły się sosem.
  • Posyp poszarpanym koperkiem.
Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i podziel się nim w komentarzu!

 

Smacznego!

salatka ze szpinaku i młodych ziemniaków

0

5 Odpowiedzi

    1. Ja najczęściej piekę połówki ziemniaków (posmarowane oliwą, ułożone przekrojeniem w dół) w 200 stopniach przez około 20-30 minut w zależności od wielkości ziemniaków. Często też używam funkcji pary, dzięki czemu czas pieczenia się skraca, a ziemniaki są idealnie miękkie w środku, ze złocistą skórką na wierzchu.

      1. Dziękuję za odpowiedź. Zrobię tę sałatkę, bo wygląda pysznie. Gratuluję bloga. Czytam Cię od niedawna, Twoje przepisy to moje klimaty? pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *