Makaron soba z warzywami z tahini

Obiad na szybko – pierwsza myśl makaron z warzywami, druga – kuchnia azjatycka. Zaledwie kila chwil przygotowania i jeszcze mniej samego gotowania. Efekt – czyste smaki, chrupiące i kolorowe warzywa – samo zdrowie! Taka kuchnia ma w sobie coś elektryzującego. Spróbujesz raz i przepadasz na zawsze.

Makaron soba to jeden z moich ulubionych azjatyckich makaronów. Swoją ciemną barwę zawdzięcza mące gryczanej, z której jest zrobiony, więc i jego smak jest nieco inny niż tradycyjny. Gotuje się go zaledwie 2-3 minuty i zazwyczaj dodaje do podsmażonych wcześniej warzyw lub mięsnych dodatków.

Mój ulubiony dodatek do tego makaronu to marchewka i sezam, ale możliwości jest mnóstwo, a to tylko jedna z nich.

Taki jest też dzisiejszy przepis – makaron z warzywami w sezamowym sosie tahini – obiad na szybko – nic dodać, nic ująć. Danie składa się z zaledwie kilku składników – makaron soba, marchewka, cukinia, tahini – i niewiele więcej. Jak dla mnie jest to pełnowartościowe danie, ale smakuje równie świetnie z grillowaną piersią kurczaka.

makaron z warzywami po azjatycku

Makaron z warzywami - soba z marchewką i cukinią z tahini

Proste smaki - obiad na szybko w azjatyckim stylu
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 10 minutes
Czas całkowity: 20 minutes
Okazja: Danie główne, Wegetariańskie
Rodzaj dania: Kuchnia Azjatycka
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 150 g makaronu soba
  • 150 g marchewki
  • 250 g cukinii
  • 1 łyżeczka świeżego startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek papryczki chili
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie - w wersji wegańskiej i wegetariańskiej pomijamy)
  • 1/4 szklanki tahini
  • 2 łyżki sezamu
  • pieprz, sól do smaku
  • 30 ml oleju
  • 15 ml oleju sezamowego
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie krok po kroku

  • Makaron soba ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
  • Na suchej patelni upraż ziarna sezamu.
  • Warzywa pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce lub za pomocą spiralizera.
  • Zetrzyj imbir, posiekaj chili i czosnek.
  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj chili, czosnek i imbir. Podsmaż chwilę. Uważaj, aby się nie przypaliły. Po chwili dodaj rozdrobnione warzywa - najpierw marchew, a gdy zacznie mięknąć, cukinię.
  • Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj sos sojowy i rybny. Dopraw pieprzem. Po chwili dodaj tahini i wymieszaj.
  • Dodaj makaron soba. Wymieszaj całość.
  • Dopraw sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Podawaj od razu posypane ziarnami sezamu.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

makaron soba z warzywami

0

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu