Mejadra – arabski ryż z soczewicą i cebulą

Mejadra – to danie o wdzięcznej nazwie podobno wywodzi się niemal z czasów starożytnych. Mimo, że na pierwszy rzut oka nie jest niczym wykwintnym, jest niesamowite. Jego intensywny smak i aromat dociera do naszych najodleglejszych receptorów, rozgrzewa i poprawia nastrój. Niemal od pierwszej łyżki.

Arabska kuchnia jedna z moich ulubionych. Wciąż zastanawiam się, czy powinnam postawić ją na miejscu pierwszym, czy ustąpić je kuchni azjatyckiej. Obie są równie wyjątkowe i aromatyczne. A bogaty aromat to to, co w kuchni cenię najbardziej. Mejadra ten element spełnia bez najmniejszego problemu.

Dane samo w sobie prezentuje się niepozornie. Zwykły ryż z soczewicą to nic szczególnego, ale wystarczy spróbować, a z pewnością zagości na naszym stole często. Ja najbardziej lubię jeść mejadrę z kleksem gęstego jogurtu (najlepiej roślinnego) i nie potrzebuję już nic więcej. Oprócz łyżki. Zwykłam jednak podawać też to danie z jajkiem w koszulce lub sadzonym. Koniecznie z płynnym żółtkiem. Smakuje wybornie i świetnie spaja całość jeszcze bardziej.

Mejadra to danie, które sprawdzi się jako szybko obiad lub rozgrzewająca kolacja. Piszę szybka, bo w tym daniu dobrze sprawdza się soczewica z puszki dobrej jakości. Jeśli jednak z jakiegoś powodu unikacie takich rozwiązań, można ugotować ziarna samodzielnie. Zajmie to więcej czasu, ale z powodzeniem można tę czynność przełożyć na dzień poprzedni i przechować soczewicę w lodówce.

mejadra ryż z soczewicą

No ratings yet

Mejadra - ryż z soczewicą po arabsku

Proste danie na bazie ryżu i soczewicy. Może stanowić kompletne danie lub dodatek do dania głównego.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Czas całkowity 30 minutes

Składniki

  • 200 g ryżu białego lub basmati
  • 250 g ugotowanej soczewicy brązowej lub zielonej może być z puszki
  • 350 g cebuli
  • 10 g mąki pszennej
  • 250 ml oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • 500 ml wody

Do podania

  • jajko w koszulce lub sadzone 1 sztuka na porcję
  • gęsty jogurt naturalny lub grecki

Sposób przygotowania

  • Cebulę pokrój w talarki i oprósz solą i mąką. Rozgrzej 250ml oleju i usmaż cebulę na złoty kolor. Odsącz z tłuszczu i odstaw. Olej usuń z rondla.
  • W tym samym rondlu upraż kmin i kolendrę aż zacznie intensywnie pachnieć - około 1 minutę. Nie spal przypraw!
  • Dodaj ryż, kurkumę, ziele angielskie, cynamon, cukier, 1/2 łyżeczki soli i oprósz obficie pieprzem. Przesmaż całość przez około 1-2 minuty, a następnie zalej wodą.
  • Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.
  • Przed końcem dodaj odsączoną z zalewy soczewicę i jeszcze chwilę gotuj aż soczewica się podgrzeje.
  • Gdy ryż wchłonie cały płyn i będzie ugotowany, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodaj cebulę i delikatnie wymieszaj.
  • Podawaj z jogurtem naturalnym lub jajkiem w koszulce lub sadzonym.
Okazja: Kolacja, Obiad
Rodzaj dania: Kuchnia Arabska, Wegetariańskie
Słowa kluczowe: cebula, ryż, soczewica

ryz z soczewica mejadra

Zobacz inne przepisy na dania kuchni arabskiej

Join the Conversation

  1. Bardzo ciekawe danie, trzeba przyznać. Rzeczywiście – z jajkiem też musi dobrze współgrać!

  2. Ryż u nas w domu jadamy pod różnymi postaciami, ale w tej wersji jeszcze nie. Na pewno będzie zrobiony. Bardzo ciekawy wpis.

  3. 250ml oleju? Szklanka oleju??

    1. Małgosia Author says:

      Tak, to olej do smażenia cebuli. Nie dodaje się go w całości bezpośrednio do potrawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close