Młode buraczki pieczone w ziołach

Buraczki zyskały wprawdzie miano zimowych warzyw i to właśnie w porze jesienno-zimowej zjadamy ich najwięcej. Należy jednak pamiętać, że to zdecydowanie jedne z najzdrowszych warzyw korzeniowych, a młode bulwy są wyjątkowo delikatne i smaczne. Zachowują się nieco inaczej niż zimowe buraki pieczone. Zdecydowanie szybciej się pieką, są delikatniejsze, słodsze, a także bardziej soczyste. Osobiście bardzo lubię buraczki o każdej porze roku. Wystarczy upiec je z odrobiną ziół i przystawka lub niemal pełne wegetariańskie danie gotowe.

Gdy kupowałam ten pęczek buraczków dokładnie wiedziałam jak chcę je podać i chociaż podczas przygotowań plan uległ drobnym zmianom, to wyszły mi najlepsze pieczone młode buraczki, jakie kiedykolwiek jedliście. Przyrządzenie takich buraczków jest banalnie proste. Wystarczy wszystko wrzucić do naczynia i zapiec.

Składniki:

(4 porcje)

  • około 1kg młodych buraczków z łodygami
  • 1 główka czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki sosu worcester
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łodygi buraczków przytnij zostawiając około 10cm. Umyj i obierz dokładnie bulwy ze skórki. Oczyść delikatnie miejsce, skąd wyrastają łodygi. Pokrój na połówki lub ćwiartki uważając, aby nie odłamać łodyżek.
  • Buraki ułóż w brytfance, dodaj lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Jeśli są młode, nie trzeba ich obierać.
  • Dodaj oliwę i sos worcester. Wymieszaj. Dodaj zioła i oprósz solą i pieprzem.
  • Całość przykryj folią aluminiową lub przykrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-60 minut lub do chwili aż warzywa zmiękną.
  • Podawaj na ciepło z sałatą lub jako przystawkę do dań głównych.

Smacznego!

RADA: W wersji czysto wegetariańskiej i wegańskiej sos worcester zastąp sosem sojowym z odrobiną octu balsamicznego i miodu lub cukru.

7 Odpowiedzi

    1. Ciężko będzie go zastąpić tak po prostu, aby uzyskać idealnie ten sam efekt, ale myślę, że można podlać sosem sojowym lub mieszanką sojowego i rybnego, dodać odrobinę cukru albo miodu i kilka kropel octu balsamicznego i też będzie dobrze. Warto jednak mieć worcester w szafce, świetnie uzupełnia smak wielu potraw.

    1. Moje po godzinie były mięciutkie jak mało kiedy, ale to pewnie kwestia buraczków i na podany czas jak zawsze trzeba traktować orientacyjnie. Ważne, że smakowało, cieszę się :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *