Najlepsze bułki do hamburgerów

Słońce mocniej przygrzało i już wielu z Was z pewnością wygrzebało z dna garażów i piwnic grille. Wygląda na to, że sezon grillowy tego roku potrwa długo. Założę się, że na ruszcie znajdą się nie tylko kiełbaski i karkówka, ale także warzywa, owoce, ryby i oczywiście soczyste burgery. A co pasuje do wielkich, grillowanych burgerów? Oczywiście możliwie jak najlepsze bułki do hamburgerów. Puszyste, rumiane i błyszczące, przyozdobione odrobiną sezamu i lekko słodkie, ale wciąż mocno wytrawne.

Wiadomo, można kupić jakieś buły w markecie, ale czy na pewno to najlepszy wybór? Nie warto psuć dobrego burgera marną bułką, lepiej upiec domowe bułki do hamburgerów i postawić na jakość.

Zobaczcie tylko, jak pięknie prezentuje się wegetariański burger, kiedy użyje się takiej bułki do hamburgerów

Najlepsze bułki do hamburgerów

Czas Przygotowania1 hr
Czas Gotowania20 mins
Czas Całkowity1 hr 20 mins
Okazja: Wypieki
Porcji: 10 -12

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej 650
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 280 ml letniej wody
  • 3 łyżki stołowe oleju lub oliwy
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • + 1 jajko do posmarowania 2 łyżki sezamu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, posyp cukrem i zostaw na 5 minut.
  • Następnie dodaj rozmącone jajko, olej i wymieszaj.
  • Stopniowo dodawaj mąkę oraz sól zarabiając dość miękkie ciasto.
  • Wyrabiaj energicznie do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw do podwojenia objętości, na około 30-40 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części. Z każdej z nich uformuj bułeczki i układaj na blasze.
  • Przyryj ponownie i pozostaw na 20 minut do napuszenia.
  • Posmaruj rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i posyp sezamem.
  • Piecz w 200°C przez około 20 minut z parą lub w piekarniku w funkcją pary.
  • Ostudź na kratce.

English version

The best hamburger buns

Czas Przygotowania1 hr
Czas Gotowania20 mins
Czas Całkowity1 hr 20 mins
Porcji: 10 servings

Składniki

  • 3 cups all-purpose flour
  • 2 tsp active dry yeast
  • 280 ml lukewarm water
  • 3 tbsp olive oil
  • 1 egg
  • 1/4 cup sugar
  • 1 tsp salt

egg wash

  • 1 egg
  • 2 tbsp sesame seeds

Przygotowanie krok po kroku:

  • Put the water into the bowl. Dissolve yeast and sugar. Let it stand for 5 minutes.
  • Place the egg, olive oil and gently mix to combine.
  • Gradually place the flour and salt.
  • Knead until you have smooth and elastic dough.
  • Cover and let rise for 30-40min or until doubled.
  • Put the dough on work surface and form 10-12 circular buns.
  • Place them on a baking sheet, cover and let rise again.
  • Gently brush each one with egg and sprinle with sesame seeds.
  • Preheat the oven to 200°C and bake for 15-20 minutes or until golden brown.
  • Transfer to a wire rack to cool.

 

Zobacz inne przepisy na bułki:
1

5 Odpowiedzi

  1. Bułeczki wyglądają wyśmienicie! Jak dla mnie lepiej, niż te z piekarni :) Pieczywo idealnie smakuje z dodatkiem przeróżnych ziaren i pestek…i jakie jest zdrowe!

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu