Słońce mocniej przygrzało i już wielu z Was z pewnością wygrzebało z dna garażów i piwnic grille. Wygląda na to, że sezon grillowy tego roku potrwa długo. Założę się, że na ruszcie znajdą się nie tylko kiełbaski i karkówka, ale także warzywa, owoce, ryby i oczywiście soczyste burgery. A co pasuje do wielkich, grillowanych burgerów? Oczywiście możliwie jak najlepsze bułki do hamburgerów. Puszyste, rumiane i błyszczące, przyozdobione odrobiną sezamu i lekko słodkie, ale wciąż mocno wytrawne.
Wiadomo, można kupić jakieś buły w markecie, ale czy na pewno to najlepszy wybór? Nie warto psuć dobrego burgera marną bułką, lepiej upiec domowe bułki do hamburgerów i postawić na jakość.
Zobaczcie tylko, jak pięknie prezentuje się wegetariański burger, kiedy użyje się takiej bułki do hamburgerów

Najlepsze bułki do hamburgerów
Składniki
- 3 szklanki mąki pszennej 650
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 280 ml letniej wody
- 3 łyżki stołowe oleju lub oliwy
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- + 1 jajko do posmarowania 2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
- Do miski wlej wodę, dodaj drożdże, posyp cukrem i zostaw na 5 minut.
- Następnie dodaj rozmącone jajko, olej i wymieszaj.
- Stopniowo dodawaj mąkę oraz sól zarabiając dość miękkie ciasto.
- Wyrabiaj energicznie do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj ściereczką lub folią spożywczą i pozostaw do podwojenia objętości, na około 30-40 minut.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 10-12 części. Z każdej z nich uformuj bułeczki i układaj na blasze.
- Przyryj ponownie i pozostaw na 20 minut do napuszenia.
- Posmaruj rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i posyp sezamem.
- Piecz w 200°C przez około 20 minut z parą lub w piekarniku w funkcją pary.
- Ostudź na kratce.
English version

The best hamburger buns
Składniki
- 3 cups all-purpose flour
- 2 tsp active dry yeast
- 280 ml lukewarm water
- 3 tbsp olive oil
- 1 egg
- 1/4 cup sugar
- 1 tsp salt
egg wash
- 1 egg
- 2 tbsp sesame seeds
Sposób przygotowania
- Put the water into the bowl. Dissolve yeast and sugar. Let it stand for 5 minutes.
- Place the egg, olive oil and gently mix to combine.
- Gradually place the flour and salt.
- Knead until you have smooth and elastic dough.
- Cover and let rise for 30-40min or until doubled.
- Put the dough on work surface and form 10-12 circular buns.
- Place them on a baking sheet, cover and let rise again.
- Gently brush each one with egg and sprinle with sesame seeds.
- Preheat the oven to 200°C and bake for 15-20 minutes or until golden brown.
- Transfer to a wire rack to cool.
Zobacz inne przepisy na bułki:
o no świetne
Niezwykle apetycznie wyglądają. A co najważniejsze – bez konserwantów i bez sztucznego posmaku!
To coś dla mnie! Kiedyś robiłam podobne precelki – z sezamem, makiem, siemieniem. Dziękuję za nastrojenie mnie – czas by to powtórzyć :)
Bułeczki wyglądają wyśmienicie! Jak dla mnie lepiej, niż te z piekarni :) Pieczywo idealnie smakuje z dodatkiem przeróżnych ziaren i pestek…i jakie jest zdrowe!