Makaron spaghetti z cukinią i tymiankiem - Ósmy Kolor Tęczy

Makaron spaghetti z cukinią i tymiankiem

Makaron z cukinią – obiad na szybko, od którego wszystko się zaczęło. To Właśnie to danie, które przesądziło o tym, że moja kuchnia będzie kuchnią ekspresową. Lubicie ten przepis tak samo, jak ja i moi bliscy. Z sentymentu jeszcze nie zmieniłam tu zdjęcia, ale może i na to przyjdzie odpowiednia pora. Jest prawdziwie, smacznie i na szybko.

Upałów ciąg dalszy. Na szczęście już nie jest tak duszno i burzowo, więc lepiej się oddycha. Pogotować, może bym i chętnie pogotowała, ale na stanie przy gorącej kuchence zupełnie nie mam ochoty. A że apetyty też mamy mizerne, to i obiad będzie na pstryknięcie palcem – raz, dwa i gotowe.

Ostatnio zarzucono  mi, że makaron to zupełnie nie letni posiłek. Ja jednak ustaję przy swoim, nie zgadzam się i już. Gotuję więc makaron z cukinią – spaghetti i podaję go z aksamitnym sosem śmietankowym z nutą sera i szczypiorku, z aromatem świeżego tymianku za pazuchą.

 

makaron spaghetti z cukinią

Makaron spaghetti z cukinią i tymiankiem

Obiad na szybko - makaron w sosie śmietankowym z warzywami
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 10 minutes
Czas całkowity: 20 minutes
Okazja: Danie główne, Wegetariańskie
Rodzaj dania: Wegetariańska
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 300 g młodej cukinii
  • 2 dymki
  • 200 ml mleka lub śmietany wymieszanej z wodą
  • 50 g parmezanu lub innego sera
  • kilka gałązek tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 50 ml oliwy EV

Przygotowanie krok po kroku

  • Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, 1-2 łyżki i wrzucamy cukinię. Podsmażamy, a po chwili dorzucamy cebulkę. Gdy warzywa lekko zmiękną, zalewamy mlekiem lub śmietaną zmieszaną z wodą i przez chwilę dusimy. Doprawiamy listkami tymianku (gałązek nie wrzucamy do sosu) i posypujemy startym serem. Zmniejszamy płomień pod patelnią i powoli podgrzewamy mieszając.
  • W czasie przygotowywania sosu, musimy ugotować też makaron, gdyż potrzebujemy by był jeszcze ciepły w chwili, gdy sos będzie gotowy. Pamiętajmy, że makaron jest zdrowy i lekkostrawny tylko wówczas, gdy go nie rozgotujemy. Makarony jemy więc "al dente" i cieszymy się pięknymi i smukłymi kształtami.
  • Gotowy sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powinien być średnio gęsty. Gdy wrzucimy makaron jeszcze nieco zgęstnieje.
  • Ugotowany, wciąż ciepły makaron wrzucamy do sosu i mieszamy, by dokładnie pokrył się sosem. Jeśli sos zrobił się zbyt gęsty, możemy rozcieńczyć go odrobiną wody po gotowaniu makaronu.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

8 Odpowiedzi

    1. Dziękuję za opinię :) Bardzo się cieszę, że smakowało. Zapraszam częściej po inne inspiracje :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *