Piaskowa babka czekoladowa

Piaskowa babka czekoladowa to moja ulubiona piaskowa babka. Mało słodka dzięki czekoladzie i kakao, lekka, i piaskowa. Tak po prostu.

Wiosna i okres przedświąteczny to idealny czas na wypróbowanie nowego przepisu na babkę, bo czymże byłaby Wielkanoc bez babki. Taka piaskowa babka czekoladowa dumnie stojąc na środku stołu mówi – tak, to ja już rządzę. No i rządzi w rzeczywistości, bo któż mógłby jej się oprzeć. Nikt nie odmówi jej królewskiej pozycji.

To jedna z najprostszych babek, które mogę polecić. W swojej prostocie jej w niej coś niebywałego, jak w innych piaskowych babkach, które swoją drogą uwielbiam. Kilka ruchów mikserem i ciasto gotowe i nie zdarzyło mi się jeszcze, aby coś w tym przepisie nie wyszło.

piaskowa babka czekoladowa

piaskowa babka czekoladowa najlepszy przepis

Piaskowa babka czekoladowa

Prosta babka piaskowa. Idealna na wielkanocny stół lub jako weekendowy wypiek - szybka, prosta i niezawodna.
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 40 minutes
Czas całkowity: 55 minutes
Okazja: Deser, Święta, Wielkanoc
Rodzaj dania: Wypieki
Porcji: 8 porcji

Składniki

  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g kakao
  • 4 jajka
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 ml mleka

Przygotowanie krok po kroku

  • Masło roztop z czekoladą i mlekiem w niewielkim garnuszku. Odstaw do przestudzenia.
  • Jajka ubij z cukrem na puch przez mikserem na wysokich obrotach.
  • Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj do ubitych jajek. Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
  • Dodaj przestudzoną czekoladę z mlekiem i masłem. Wymieszaj do połączenia się składników.
  • Ciasto przelej do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy na babkę (około 20cm średnicy).
  • Piecz około 40-45 minut w 175 stopniach C. Wystudź.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

 

prosta piaskowa babka czekoladowa

 

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *