Pieczona dorada z salsą ananasową

Dorada to pyszna ryba, którą bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Z powodzeniem można to zrobić zarówno na patelni, jak i w piekarniku, czy też na grillu. Teraz, gdy dni są coraz cieplejsze i chętnie spędzamy czas w plenerze, to naprawdę ważne. Salsę można przygotować wcześniej lub pokusić się o krojenie w polowych warunkach – takie rustykalne i niezbyt równe kawałeczki owoców są nawet wskazane. Nikt nie każe nam kroić ananasa w kostkę od linijki. To w końcu ma być danie domowe, a nie restauracyjne, chociaż smakiem zupełnie takim nie ustępuje.

Gorąco polecam zarówno w domu, jak i podczas majowych wypadów w nieznane.

Pieczona dorada z salsą ananasową

Czas Przygotowania20 mins
Czas Gotowania10 mins
Czas Całkowity30 mins
Okazja: Danie główne
Porcji: 4 os.

Składniki

  • 4 dorady około 1,5kg łącznie
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1 papryczka chili
  • 1 mała czerwona cebula ok 100g
  • 1 limonka
  • 2 łyżki posiekanej kolendry + kilka gałązek do dekoracji
  • 35 ml oliwy dobrej jakości
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki cukru opcjonalnie
  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dorady umyj i oczyść dokładnie z łusek i wnętrzności. Osusz i natnij skórę w kilku miejscach.
  • Ananasa obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Cebulę i chili drobno posiekaj.
  • W misce wymieszaj ananasa, cebulę, posiekaną kolendrę i chili.
  • Dodaj skórkę otartą z limonki i sok z 1/2 owocu.
  • Skrop oliwą i dopraw do smaku solą, kolorowym pieprzem i cukrem. Odstaw.
  • Piekarnik rozgrzej do 220°C - grill.
  • Rybę ułóż na blasze do pieczenia. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z pozostałej połowy limonki i oliwą.
  • Piecz rybę po 10-12 minut z każdej strony pod rusztem do zarumienienia się skórki. Czas pieczenia może różnić się w zależności od wielkości ryby.
  • Podawaj z salsą udekorowane kolendrą.

Smacznego!

0

2 Odpowiedzi

  1. Powiem tak, składniki mi odpowiadają. Przepis według tej receptury będzie piekną przystawką, ponieważ jest to danie na zimno. Wyobraziłam sobie wyfiletowaną rybę, czyste filety z dodatkiem tej salsy. Pszenny chleb, zimne białe wino. Na 4 osoby zrobiłabym 1 doradę, ponieważ ilość przystawek to minimum 2. Bez trudu dobrałabym coś w klimacie. W ten jednak sposób dochodzimy do dania restaracyjnego, czego chciałaś uniknąć lub do dania okolicznościowego. Jesli ma być domowo- główny posiłek, to trzaby tego ananasa wpakować na patelnię wraz z resztą składników oraz rybką. Małgosia, nie bój się- wyjdzie. Zbudujesz piekny sosik, który dodasz do filetów. Subkiektywna opinia i w dobrej wierze, bo jestem pies na ryby. Dziekuję za inspirację :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    1. Ależ to nie jest danie na zimno! Pieczona ryba jest najlepsza jak najbardziej bezpośrednio po przygotowaniu, a salsa nie jest w stanie w pełni ochłodzić mięsa. Jestem niereformowalną zwolenniczką pieczenia ryb w całości, jeśli tylko okoliczności na to pozwalają. Są wówczas o wiele smaczniejsze i bardziej soczyste. Co do wielkości porcji, 1 dorada na 4 osoby to zdecydowanie zbyt mało w mojej opinii. Być może, gdyby potraktować danie, jako jedną z kilku przekąsek (na klasyczną przystawkę zaproponowałabym raczej 1 rybę na dwie osoby), ale nie taki jest zamysł tego dania. Ma być prosto i świeżo, a jeśli ktoś woli rybę filetowaną, proszę bardzo – zawsze powtarzam, że przepis powinien być inspiracją i dawać możliwości modyfikacji wg własnych potrzeb i upodobań.
      Ananasa oczywiście można poddać obróbce cieplnej, ale uzyskamy w ten sposób chutney i chociaż będzie pyszny, będzie to już zupełnie inne danie, o zupełnie innym charakterze – może innym razem :)

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu