Pieczona włoska kapusta faszerowana ziemniakami

Kapusta włoska to jedno z najładniejszych warzyw kapustnych, jakie znam. Jest to też jedno z wdzięczniejszych warzyw tego typu. Jej liście są elastyczne, nie łamią się i wymaga też znacznie krótszego gotowania niż jej biała siostra. Z połączenia dwóch znanych i lubianych dań powstała ona – pieczona włoska kapusta faszerowana ziemniakami – gołąbki i babka ziemniaczana w jednym.

Muszę przyznać, że to danie przypadło mi do gustu bardziej niż się spodziewałam. Znacznie bardziej niż klasyczna babka ziemniaczana, która w moim domu raczej się nie przyjęła. Jestem pewna, że w okresie wiosenno-letnim, gdy dostępne będą młode, sezonowe warzywa, będzie jeszcze lepsza, a ja z pewnością to sprawdzę. A teraz, gdy piszę ten wpis, wyobrażam sobie, jakie jeszcze wersje takiej kapusty mogłabym zrobić. Co jedna, to lepsza!

Pieczona kapusta faszerowana to kompletne danie samo w sobie. Ja podałam ją polaną roztopionym masłem i dużą ilością świeżego koperku. Jednak podana z sosem pomidorowym lub grzybowym będzie równie wyśmienita. Może też stanowić niecodzienny dodatek do duszonego mięsa, co daje nam nieskończenie wiele możliwości podania.

kapusta faszerowana

Amatorzy gołąbków z pewnością będą zachwyceni. Pieczona kapusta wygląda wyjątkowo atrakcyjnie na półmisku, a pracy przy jej przygotowaniu jest naprawdę niewiele – znacznie mniej niż przy zawijaniu tradycyjnych gołąbków. Nawet popularne wśród ostatnich dwóch pokoleń gołąbki bez zawijania są znacznie bardziej pracochłonne. Swoją drogą, bardzo nie lubię ich robić – odnoszę wrażenie, że jest przy nich znacznie więcej pracy i bałaganu, niż przy klasycznych.

Pieczona włoska kapusta faszerowana ziemniakami to idealny pomysł dla gospodyń (a także gospodarzy), które cenią sobie dania, do których przygotowania nie trzeba wiele czasu. Dzięki dobremu planowaniu, można jeszcze skrócić też czas – ugotuj ziemniaki wcześniej, nie będziesz tracić czasu na ich schładzanie.

Masz ochotę na wegetariańską wersję? Pomiń boczek lub zastąp go podsmażonymi z cebulką pieczarkami i gotowe!

Pieczona włoska kapusta faszerowana ziemniakami

Czas Przygotowania20 mins
Czas Gotowania45 mins
Czas Całkowity1 hr 5 mins
Okazja: Danie główne
Porcji: 5 -6

Składniki

  • 1 średniej wielkości kapusta włoska
  • 700 g ziemniaków
  • 100 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 120 g wędzonego boczku lub 150g drobnych pieczarek dla wersji wegetariańskiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 75 g masła
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Ostudź.
  • Wystudzone ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę i boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodaj posiekany drobno czosnek.
  • W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku włóż oczyszczoną kapustę (nie zrywaj zbyt wiele zewnętrznych liści, ani nie ścinaj głąba) i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 10 minut. Kapusta powinna być lekko miękka, ale nie może się rozpadać, ani być zupełnie wiotka. Wyjmij kapustę z wody.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C
  • Starte ziemniaki wymieszaj z podsmażonym boczkiem i cebulą. Dopraw majerankiem, solą i pieprzem do smaku.
  • Liście kapusty delikatnie rozłóż/wywiń na zewnątrz. Sam środek wielkości kobiecej pięści, powinien być wciąż niemal surowy - wytnij go ostrym nożem uważając, by nie rozciąć na wylot - liście muszą być połączone ze sobą.
  • Do środka włóż część farszu - mniej więcej tyle samo, co wycięta część.
  • Następnie zawijaj po warstwie liści i układaj kolejną część farszu. Czynność powtarzaj do zamknięcia kapusty ostatnimi liśćmi.
  • Kapustę przewiąż bawełnianym sznurkiem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Na wierzchu ułóż wiórki masła i oprósz solą i pieprzem.
  • Piecz około 45-50 minut, szczelnie przykrytą folią aluminiową.
  • Przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

 

kapuszta faszerowana - gołąbki bez zawijania

włoska kapusta faszerowana ziemniakami

 

3

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu