Pieczone pieczarki portobello – przystawka na ciepło

Koniec roku to jeden z niewielu tygodni w roku, gdy czas nieco zwalnia. Sprzyja to wszelkim rodzinnym i przyjacielskim spotkaniom – tym mniejszym i większym, a jak wiadomo, najlepsze imprezy odbywają się przy smacznie zastawionym stole. Nie chodzi o to, by potrawy były ciężkie, pracochłonne, czy drogie. Najprostsze składniki potrafią sprawić najwięcej przyjemności, a na dodatek nie rujnują naszych portfeli. Takie są na przykład pieczone pieczarki portobello – pachnące ziołami, czosnkiem, soczyste i opływające świeżym masłem. Przygotowuje się je szybciej niż półmisek kanapek. I wszyscy są zadowoleni.

Takie pieczone pieczarki portobello są świetną przekąską lub aromatycznym dodatkiem do dania głównego. Z garścią rukoli i pokruszoną fetą będą natomiast lekkim, bezmięsnym daniem budzącym zainteresowanie wśród wszystkich gości. Do tej przystawki z powodzeniem można wykorzystać zarówno duże i otwarte pieczarki, jak i te małe, zwykłe – ciemne i białe. Te duże i otwarte w tym przepisie mają jedną przewagę – to, co najlepsze zbiera się w kapeluszu, przez co są bardziej soczyste i bogatsze.

pieczone pieczarki portobello - przepis

4.34 z 3 głosów

Pieczone pieczarki portobello - przystawka na ciepło

Porcji 4 -5 os.
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Czas całkowity 25 minutes

Składniki

  • 250 g pieczarek portobello
  • 200 g drobnych pieczarek brązowych
  • 50 ml oliwy EV
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego majeranku
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • natka pietruszki
  • sól świeżo mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

  • Przygotowanie krok po kroku:
  • Pieczarki oczyść i dokładnie osusz. Nie mocz otwartych kapeluszy w wodzie.
  • Na dno naczynia żaroodpornego wylej połowę oliwy i oprósz tymiankiem i majerankiem. Ułóż kapelusze pieczarek blaszkami do góry i lekko obtocz w oliwie.
  • Skrok grzyby pozostałą oliwą, posyp posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • W każdym kapeluszu połóż niewielką ilość masła.
  • Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 15 minut. Następnie zdejmij folię i zapiekaj kolejne 5 minut - można włączyć funkcję grill.
  • Wyjmij z piekarnika, posyp skórką otartą z cytryny i skrop wyciśniętym sokiem.
  • Przełóż na półmisek. Podawaj na ciepło.

Podpowiedzi i notatki

Rada: Aby uzyskać pełne wegetariańskie danie, ułóż pieczarki na rukoli i posyp pokruszoną fetą. Skrop pozostałym sosem z dna naczynia po pieczeniu grzybów.
Okazja: Przystawka

 

Smacznego!

pieczone pieczarki portobello przepis

pieczone pieczarki z ziołami

Join the Conversation

  1. U Ciebie zawsze pysznie, że nie mogę nigdy oczu oderwać! Miłego w Nowym Roku ?

    1. Małgosia Author says:

      Czasami mam wrażenie, że zbyt prosto, nic odkrywczego, ale kurcze, tak lubię i nic na to nie poradzę :) Najlepszego w Nowym Roku Gosieńko!

  2. Kamila / Z naciskiem na szczęście says:

    Wyglądają absolutnie nieziemsko! Koniecznie muszę je wypróbować!

    1. Małgosia Author says:

      Naprawdę są wyśmienite – takie proste, ale warto zrobić.

  3. Uwielbiam pieczarki portobello, również często je robię. :)

    1. Małgosia Author says:

      Widziałam Twoje propozycje. Kilka z nich wpadło mi w oko :)

  4. Grzyby już się pieką. Zrobię troszkę inaczej bo na wierzch dam jajko sadzone.Mamnadzieje że będzie dobre.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close