Piernik śliwkowy – powidlak

Zapach świeżo upieczonego ciasta sprawił, że dzisiejszy poranek stał się jakby mniej ponury i wietrzny. W zasadzie nawet mniej drażnił mnie fakt, że w kranie brakło ciepłej wody, a grzejniki odmówiły współpracy. Na kratce studziło się ciasto. Stygło i pachniało… A pachniało obłędnie – korzennie – jak na piernik przystało.

W zasadzie nie jest to typowy piernik. Nie jest czerstwy, zwarty, ani ciężki. Nie zagniata się go, ani nie dojrzewa. To bardziej miękkie, wilgotne ciasto o bogatym korzennym smaku, z lekką nutą najlepszych domowych powideł śliwkowych i piernikowym kolorze. Niezbyt słodkie i jak zawsze proste i absolutnie bezproblemowe. Kto wie, być może to właśnie ten “piernik” zagości na naszym świątecznym stole tego roku…

Jeśli zagości na Waszych stołach, będą to bardzo smaczne święta.

Składniki:

(forma: 25x11cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 75g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 125g powideł śliwkowych
  • 100g czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło roztop i wymieszaj z mlekiem.
  • Jajka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem, sól oraz kakao i przyprawę do piernika. Wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj mleko z masłem i powidła i zmiksuj krótko do połączenia się składników.
  • Ciasto przelej do natłuszczonej keksówki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
  • Piecz przez około 45-50 minut, do “suchego patyczka”.
  • Ostudź na kratce.
  • Wystudzone ciasto polej 100g roztopionej czekolady.

Smacznego!

2 Odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *