Pikantne wytrawne muffiny serowe z dynią

Miękkie, lekko wilgotne i puszyste jak wszystkie dobre wytrawne muffiny serowe z dynią. Pierwszy kęs daje nam słodycz dyni i aromat sera. Dopiero po chwili daje znać o sobie wyraźnie pikantny smak pieprzu cayenne. Świetny dodatek do zup, a także samodzielna przekąska dla tych, którzy cenią sobie wyraziste. wytrawne smaki.

Dynia przestała w końcu niemiłosiernie przeszkadzać… Ani się obejrzałam, a zamieniła się w całkiem przyzwoite menu. A wszystko przez ten jeden tydzień. Cieszę się, że mogłam z Wami dzielić te jesienne przysmaki. Teraz poczytuję Wasze komentarze i przyznaję, że wybór pięciu jest ogromnie trudny. Wiem, wiem… Jeszcze dzisiaj muszę się zdecydować. Jak powiedziałam, tak będzie. Wypatrujcie :)

A póki co, częstuję Was pikantnymi muffinami z dynią i serem, szczyptą szałwii i odrobiną pieprzu cayenne. Pyszne, aromatyczne i rozgrzewające pieczywo, które jak przystało na muffiny, robi się w zaledwie kilka chwil. Polecam.

Składniki:

(12 sztuk)

  • 125g mąki pszennej tortowej (typ 450)
  • 125g mąki pszennej pełnoziarnistej grahama (typ 1850)
  • 2 jajka
  • 50g masła
  • 100ml jogurtu naturalnego/greckiego
  • 300g pure z dyni
  • 100g startego żółtego sera (np ementaler)
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne Kamis
  • 1 łyżeczka suszonych liści szałwii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczeni
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka octu winnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Obie mąki wsypałam do miski, dodałam sól, cukier, zioła, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszałam.
  • Rozpuściłam masło, dodałam pure dyniowe, jajka oraz jogurt i mieszałam za pomocą łopatki do połączenia się składników.
  • Suche składniki wsypałam do mokrych, dodałam starty drobno ser (odłożyłam 1,5 łyżki do posypania) i wymieszałam do połączenia się składników.
  • Masę przełożyłam do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i oprószyłam pozostałym startym serem.
  • Muffiny piekłam w 180°C przez 20-25 minut.
  • Ostudziłam na kratce.

Smacznego!

0

13 Odpowiedzi

    1. Papilotki rzeczwiście robiłyśmy samodzielnie. Moja dwuletnia córka dzielnie mi pomagała, a robi się je bardzo prosto. Do wgłębienia w foremce na muffinkę układam kwadratowy kawałek pegraminu i dociskam do dna dopasowaną wielkością szklanki. Poprawiam zagięcia i tyle. Gotowe. Oczywiście można by ładniej to zrobić, bardziej kontrolując zagięcia papieru, ale miała być zabawa i była :)

    1. Dziękuję, Majanko. Mnie jakoś te zdjęcia nie przekonują, ale córcia pomagała i robić papilotki i piec, a później stylizować plan zdjęciowy – musiało tak być :)

    1. Zazwyczaj używam pure z pieczonej dyni, według mnie tak przygotowane jest najsmaczniejsze. Na tej stronie oprócz wszystkich dotychczasowych przepisów z dynią, znajduje się też krótka instrukcja jak przygotowuję takie pure: “Sezon na dynie”
      Pozdrawiam, Małgosia.

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu