Pistacjowy biszkopt z kremem malinowym

Gdy nie masz pomysłu na obiad, otwórz drzwi na klatkę schodową i powąchaj, co gotuje sąsiadka. Pomysł gotowy.
Mieszkanie w bloku ma swoje zalety, a przynajmniej ja próbuję je dostrzegać pośród tych wszystkich wad, o których nie potrafię zapomnieć…
I o tych, o których nie pozwala mi się zapomnieć, choćbym bardzo się starała… Biszkopt z kremem powinien w tym pomóc…

Wrodzony optymizm sprawia, że lepiej się żyje i łatwiej o uśmiech.

Gdy robi się nieco chłodniej, klatka schodowa wypełnia się zapachem pieczonych niedzielnych ciast.
Byłoby pięknie, gdyby ani jedno się nie przypaliło.

Na całe szczęście moje upiekło się idealnie. Spędzanie czasu w domowym zaciszu ma jeden plus. Można na spokojnie delektować się domowym ciastem. Pistacjowy biszkopt z kremem malinowym sprawdził się w tej roli perfekcyjnie.
To taki torcik niedzielny, bez wytwornej i wyrafinowanej dekoracji, bez pięter i kilkunastu warstw, ale podstawowe warunki spełnia.
Pistacjowy biszkopt świetnie zachowuje kształt, wspaniale się z nim pracuje, a jednocześnie jest lekki, puszysty i lekko wilgotny o wyraźnym orzechowym aromacie.
Skomponowanie go z kwaskowym malinowym kremem było bardzo trafnym wyborem. Duet okazał się wyjątkowo smaczny.

biszkopt pistacjowy z malinami przepis

Pistacjowy biszkopt z kremem malinowym

Klasyczne połączenie - maliny i pistacje w jednym prostym cieście. Torcik idealnie sprawdzi się w weekendowe popołudnie przy kawie w rodzinnym gronie, ale też spełni rolę prostego tortu urodzinowego.
Czas przygotowania: 45 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Czas całkowity: 1 hour 15 minutes
Okazja: Deser, Urodziny
Rodzaj dania: Ciasta, Torty
Porcji: 8 porcji

Składniki

(tortownica o  średnicy 18cm)

  • 4 duże jajka
  • 100 g cukru
  • 50 g pistacji
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

krem malinowy:

  • 200 g malin świeżych lub mrożonych
  • 4-5 łyżek cukru
  • 200 g śmietanki kremówki 30-36%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1-2 łyżki wody

+ pistacje do dekoracji

    Przygotowanie krok po kroku

    • Jajka ubij z cukrem przez 7-8 minut na najwyższych obrotach miksera.
    • Pistacje zmiel w blenderze dość drobno.
    • Przesiane mąki i pistacje wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
    • Delikatnie wmieszaj suche składniki do ubitych jajek za pomocą szpatułki.
    • Przelej ciasto do tortownicy.
    • Piecz około 25-30 minut w temperaturze 170°C lub do chwili aż wierzch ciasta będzie sprężysty.
    • Ostudź. Najlepiej do góry dnem, by zapobiec powstaniu wybrzuszeń podczas stygnięcia.
    • Żelatynę zalej 1-2 łyżkami zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
    • Maliny włóż do niewielkiego garnka i zagotuj z cukrem. Następnie przetrzyj owoce przez sito, aby pozbyć się pestek.
    • Przetarty mus ponownie podgrzej. Do gorących, ale nie wrzących malin dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
    • Kremówkę ubij na sztywno.
    • Mieszając wlewaj zimny mus malinowy.
    • Dokładnie, ale delikatnie połącz obie masy.
    • Odstaw do chwili aż krem zacznie tężeć na tyle, by nie spłynął z ciasta.
    • Biszkopt przekrój na pół i przełóż 2/3 kremu. Pozostałą częścią udekoruj górną warstwę.
    • Całość posyp posiekanymi pistacjami.
    • Schłódź.
    Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

     

    12 Odpowiedzi

    1. Ależ on cudownie wygląa, te kolory… No nie mogę się napatrzeć :)
      Napisałaś o mieszkaniu w “blogu”, zamiast “bloku”, i wywołało to u mnie mnóstwo ciekawych pomysłów. Bo choć całe życie właśnie w bloku mieszkam, to blog wydaje się być miejscem zdecydowanie przyjemniejszym :)

      1. Hihi, widocznie podświadomie wybrałam tę lepszą opcję ;) Mieszkanie “w blogu” poniekąd też się dzieje, czasami wszystko kręci się wokół niego, ale zupełnie mi to nie przeszkadza.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *