Pomarańczowe ciasto bez mąki z borówkami

Piękny dziś dzień. Piszę ten post, siedząc przy otwartym oknie i czuję zapach kwitnących truskawek. Nie wiem, czy one tak pachną, czy to tylko ja chcę już je czuć. Podmuchy wiatru lekko ogrzane słońcem rozwiewają moje włosy, a mnie zupełnie to nie przeszkadza. Chciałoby się powiedzieć: “trochę brakuje mi ciepła…” i chociaż zupełnie nie jestem bałwankiem, to naprawdę chciałabym już w końcu założyć sandały, słomkowy kapelusz i podjadać z koszyczka pachnące truskawki, dojrzewające w słońcu. To ciasto z nimi też byłoby wspaniałe, ale zdecydowałam się na borówki. Idealnie komponują się ze smakiem cytrusów, a to ciasto jest naprawdę intensywnie cytrusowe – pomarańczowe.

Zasadniczo rzadko sięgam po przepisy bezglutenowe, czy też te na bazie alternatywnych składników, ale w tym przypadku zupełnie nie żałuję. Ciasto mimo tego, że nie zawiera mąki, jest nadzwyczaj puszyste i delikatne. Smak migdałów dobrze łączy się z pomarańczą, a borówki, niczym czarne perełki smakowicie wieńczą słodki deser. Przygotowanie jest bardzo proste, chyba nawet łatwiejsze niż jakiekolwiek inne, klasyczne wypieki. Wystarczy tylko dobrze ubić jajka, a reszta pójdzie gładko.

Pomarańczowe ciasto z borówkami bez mąki

Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 2 hours 30 minutes
Czas całkowity: 2 hours 50 minutes
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Bez Mąki
Porcji: 20 cm x 20cm/22cm x 22cm

Składniki

  • 2 pomarańcze
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 300 g mąki migdałowej/mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g borówek

Przygotowanie krok po kroku

  • Wyszorowane pomarańcze (w całości) zalej wodą tak, aby były w całości zakryte. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny pod przykryciem. W tym czasie woda zredukuje się do połowy. Miękkie pomarańcze wystudź w syropie.
  • Piekarnik rozgrzej do 175º. Dno formy lekko natłuść i wyłóż pergaminem.
  • Wystudzone pomarańcze do temperatury pokojowej wyjmij z syropu, pokrój lekko i zmiksuj na puree.
  • Jajka ubijaj z cukrem na wysokich obrotach miksera przez około 8-10 minut, aż do uzyskania gęstej, kremowej piany.
  • Do jajecznej piany dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia i zmiksowane pomarańcze. Delikatnie, za pomocą łopatki wymieszaj. Tylko do połączenia się składników (tak, jak w przypadku biszkoptów).
  • Ciasto przelej do formy i posyp borówkami.
  • Piecz przez około 55-60 minut.
  • Ostudź w foremce.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

Smacznego!

0

6 Odpowiedzi

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Na pewno skorzystam z przepisu. Czy pomarańcze gotujemy razem ze skórką?

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu