Pożywna zupa z ciecierzycy z jarmużem

Wiosna w zasadzie w pełni, chociaż nieco zimno się zrobiło. Po popołudniowym spacerze przyszedł więc czas na rozgrzanie. A co lepiej rozgrzewa niż pożywna, gęsta zupa pełna zdrowych warzyw…

Zupa z ciecierzycy ma swoje korzenie we Włoszech. Moja wersja znacznie różni się od oryginału, ale jest z pewnością godna polecenia. Odsłona z jarmużem z pewnością zyskuje na smaku i wartościach odżywczych, a dodatek pasty sezamowej nadaje daniu nieco orientalnej nutki. Całość bardzo strukturalna, gęsta i sycąca. Chrupki element to chips z szynki parmeńskiej – świetnie urozmaica talerz gorącej zupy. Nieskromnie przyznam, że to jedna z najlepszych zup, jakie jadłam w życiu.

Osobiście polecam użyć gotowanej samodzielnie ciecierzycy, ale dla zabieganych, wersja z cieciorką z puszki z pewnością też będzie pyszna.

Składniki:

(4 porcje)

  • 400g ugotowanej ciecierzycy
  • 200g jarmużu
  • 1,25l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 pomidory
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka tahini, pasty sezamowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka pasty chili lub chili w płatkach do smaku
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę i czosnek posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie.
  • Dodaj szklankę 1/3 ciecierzycy i przesmaż chwilę.
  • Całość zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj 5 minut, a następnie całość zmiksuj na krem.
  • Pomidory obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w cienkie paski.
  • Ponownie zagotuj. Dodaj pozostałą cieciorkę i dopraw do smaku solą, pieprzem i chili. Zagotuj.
  • Dodaj jarmuż i pokrojone pomidory i gotuj przez nie więcej niż 5 minut na średnim ogniu.
  • Dodaj pastę sezamową i zdejmij z ognia.
  • Na suchej patelni zesmaż plastry szynki parmeńskie na chrupko.
  • Każdą porcję zupy udekoruj chipsem z szynki i startym parmezanem.

Smacznego!

0

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu