Racuchy na maślance – puszyste i pyszne

Racuchy na maślance – puszyste, leciutkie i fantastycznie wyrośnięte. Od drożdżowych różnią się tylko tym, że przygotowuje się je w kilka chwil. W mojej kuchni to taki awaryjny przepis na szybkie śniadanie. Sprawdza się właśnie wtedy, gdy zaspałam, gdy w lodówce pełno, ale dzieci twierdzą, że do jedzenia nic nie ma, albo po prostu, bo racuchy i wszelkie placki na śniadanie są dobre i kropka.

Te racuchy na maślance z wyglądu niemal nie różnią się niczym od moich ukochanych racuchów drożdżowych. W smaku są inne, wiadomo, choćby ze względu na same składniki, ale są naprawdę przepyszne! Same zalety!

racuchy na maślance

Dlaczego warto przygotować racuchy na maślance?
1 – Ciasto wystarczy wymieszać rózgą lub drewnianą łyżką.

2 – Racuchy smaży się bezpośrednio po przygotowaniu ciasta.

3 – Pięknie wyrastają i nie opadają po zdjęciu z patelni, jak to bywa z niektórymi podobnymi plackami.

4 – Nie nasiąkają tłuszczem i nie są tłuste w dotyku.

5 – Utrzymują świeżość przez cały dzień, a nawet dłużej

Jak widać zalet jest sporo. Racuchy nie wymagają wyrastania, leżakowania, pysznie smakują na słodko, jak i w wersji wytrawnej i można zabrać je do szkoły lub pracy. Moja rodzina najbardziej lubi je z domowym jogurtem i świeżymi owocami. Koniecznie oprószone cukrem pudrem.

3 z 9 głosów

Racuchy na maślance

Puszyste i proste do przygotowania racuszki. Bez wyrastania, bez czekania. Kilka chwil i pyszne śniadanie gotowe.
Porcji 4 porcje
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 10 minuty
Czas całkowity 20 minuty

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 225 ml maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml oleju roślinnego do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól.
  • Do maślanki dodaj sodę. Wymieszaj dokładnie.
  • Po chwili dodaj do maślanki jajka i rozmąć widelcem lub kuchenną rózgą. Wlej płynne składniki do składników suchych. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek.
  • Rozgrzej patelnię. Wykładaj po łyżce ciasta na rozgrzany olej lub oliwę. Smaż na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu z obu stron.
  • Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Po chwili oprósz cukrem pudrem.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Okazja: Śniadanie
Rodzaj dania: Dla Dzieci
Słowa kluczowe: maślanka, racuchy

 

Szybkie łatwe racuchy na maślance

Join the Conversation

  1. bardzo fajne; lubię takie

  2. Wyglądają przepysznie, pozdrawiam :)

  3. placuszki są przepyszne! jestem na diecie bezglutenowej, więc podmieniłam mąkę pszenną na 150 g uniwersalnego miksu do chleba i 100 g mąki z brązowego ryżu – placuszki pięknie wyrosły :)

    1. Małgosia Author says:

      Super! Cieszę się, że udało się dostosować przepis do własnych potrzeb. Dobrze wiedzieć, że w wersji bezglutenowej udają się równie świetnie!

  4. Witam od jakiego wieku można je robić dziecku?? Bo widzę ze jest tu proszek do pieczenia.

    1. Małgosia Author says:

      Dago, nie jestem ekspertem ds. żywienia małych dzieci i niemowląt. W przepisie podana jest soda oczyszczona, a nie proszek do pieczenia (z tego co pamiętam, niektórzy czołowi producenci żywności dla dzieci dodawali podobne składniki do przekąsek dla dzieci od 8-10 msc.). Proszę zasięgnąć opinii dietetyka dziecięcego lub pediatry w tej sprawie. Jeśli te racuchy uważasz za nieodpowiednie, polecam te na drożdżach – z jabłkami lub bez https://www.osmykolorteczy.pl/drozdzowe-racuchy-z-jablkami/

  5. Racuchy zdecydowanie uwielbiam. Moja mama je dla mnie robiła zawsze jak byłam dzieckiem. Teraz robię je moim maluchom :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close