Racuchy na maślance – puszyste i pyszne

Racuchy na maślance – puszyste, leciutkie i fantastycznie wyrośnięte. Od drożdżowych różnią się tylko tym, że przygotowuje się je w kilka chwil. W mojej kuchni to taki awaryjny przepis na szybkie śniadanie. Sprawdza się właśnie wtedy, gdy zaspałam, gdy w lodówce pełno, ale dzieci twierdzą, że do jedzenia nic nie ma, albo po prostu, bo racuchy i wszelkie placki na śniadanie są dobre i kropka.

Te racuchy na maślance z wyglądu niemal nie różnią się niczym od moich ukochanych racuchów drożdżowych. W smaku są inne, wiadomo, choćby ze względu na same składniki, ale są naprawdę przepyszne! Same zalety!

racuchy na maślance

Dlaczego warto przygotować racuchy na maślance?
1 – Ciasto wystarczy wymieszać rózgą lub drewnianą łyżką.

2 – Racuchy smaży się bezpośrednio po przygotowaniu ciasta.

3 – Pięknie wyrastają i nie opadają po zdjęciu z patelni, jak to bywa z niektórymi podobnymi plackami.

4 – Nie nasiąkają tłuszczem i nie są tłuste w dotyku.

5 – Utrzymują świeżość przez cały dzień, a nawet dłużej

Jak widać zalet jest sporo. Racuchy nie wymagają wyrastania, leżakowania, pysznie smakują na słodko, jak i w wersji wytrawnej i można zabrać je do szkoły lub pracy. Moja rodzina najbardziej lubi je z domowym jogurtem i świeżymi owocami. Koniecznie oprószone cukrem pudrem.

Racuchy na maślance
Czas Przygotowania
10 mins
Czas Gotowania
10 mins
Czas Całkowity
20 mins
 

Puszyste i proste do przygotowania racuszki. Bez wyrastania, bez czekania. Kilka chwil i pyszne śniadanie gotowe.

Rodzaj Dania: Śniadanie
Kuchnia: Dla Dzieci
Keyword: maślanka, racuchy
Ilość Porcji: 4 porcje
Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 225 ml maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml oleju roślinnego do smażenia
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie krok po kroku
  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól.

  2. Do maślanki dodaj sodę. Wymieszaj dokładnie.

  3. Po chwili dodaj do maślanki jajka i rozmąć widelcem lub kuchenną rózgą. Wlej płynne składniki do składników suchych. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek.

  4. Rozgrzej patelnię. Wykładaj po łyżce ciasta na rozgrzany olej lub oliwę. Smaż na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu z obu stron.

  5. Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Po chwili oprósz cukrem pudrem.

  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Szybkie łatwe racuchy na maślance

2

4 Odpowiedzi

  1. placuszki są przepyszne! jestem na diecie bezglutenowej, więc podmieniłam mąkę pszenną na 150 g uniwersalnego miksu do chleba i 100 g mąki z brązowego ryżu – placuszki pięknie wyrosły :)

    1. Super! Cieszę się, że udało się dostosować przepis do własnych potrzeb. Dobrze wiedzieć, że w wersji bezglutenowej udają się równie świetnie!

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu