Racuchy na maślance – puszyste i pyszne

Racuchy na maślance – puszyste, leciutkie i fantastycznie wyrośnięte. Od drożdżowych różnią się tylko tym, że przygotowuje się je w kilka chwil. W mojej kuchni to taki awaryjny przepis na szybkie śniadanie. Sprawdza się właśnie wtedy, gdy zaspałam, gdy w lodówce pełno, ale dzieci twierdzą, że do jedzenia nic nie ma, albo po prostu, bo racuchy i wszelkie placki na śniadanie są dobre i kropka.

Te racuchy na maślance z wyglądu niemal nie różnią się niczym od moich ukochanych racuchów drożdżowych. W smaku są inne, wiadomo, choćby ze względu na same składniki, ale są naprawdę przepyszne! Same zalety!

racuchy na maślance

Dlaczego warto przygotować racuchy na maślance?
1 – Ciasto wystarczy wymieszać rózgą lub drewnianą łyżką.

2 – Racuchy smaży się bezpośrednio po przygotowaniu ciasta.

3 – Pięknie wyrastają i nie opadają po zdjęciu z patelni, jak to bywa z niektórymi podobnymi plackami.

4 – Nie nasiąkają tłuszczem i nie są tłuste w dotyku.

5 – Utrzymują świeżość przez cały dzień, a nawet dłużej

Jak widać zalet jest sporo. Racuchy nie wymagają wyrastania, leżakowania, pysznie smakują na słodko, jak i w wersji wytrawnej i można zabrać je do szkoły lub pracy. Moja rodzina najbardziej lubi je z domowym jogurtem i świeżymi owocami. Koniecznie oprószone cukrem pudrem.

Racuchy na maślance

Puszyste i proste do przygotowania racuszki. Bez wyrastania, bez czekania. Kilka chwil i pyszne śniadanie gotowe.
Czas Przygotowania10 mins
Czas Gotowania10 mins
Czas Całkowity20 mins
Okazja: Śniadanie
Rodzaj Dania: Dla Dzieci
Słowa kluczowe: maślanka, racuchy
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 225 ml maślanki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 ml oleju roślinnego do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier i sól.
  • Do maślanki dodaj sodę. Wymieszaj dokładnie.
  • Po chwili dodaj do maślanki jajka i rozmąć widelcem lub kuchenną rózgą. Wlej płynne składniki do składników suchych. Wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta bez grudek.
  • Rozgrzej patelnię. Wykładaj po łyżce ciasta na rozgrzany olej lub oliwę. Smaż na złoty kolor na niezbyt dużym ogniu z obu stron.
  • Po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy. Po chwili oprósz cukrem pudrem.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

 

Szybkie łatwe racuchy na maślance

7

4 Odpowiedzi

  1. placuszki są przepyszne! jestem na diecie bezglutenowej, więc podmieniłam mąkę pszenną na 150 g uniwersalnego miksu do chleba i 100 g mąki z brązowego ryżu – placuszki pięknie wyrosły :)

    1. Super! Cieszę się, że udało się dostosować przepis do własnych potrzeb. Dobrze wiedzieć, że w wersji bezglutenowej udają się równie świetnie!

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu