Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem

Sałatka z rukoli z parmezanem to świetne danie na początek roku. Jak zawsze bowiem wydajemy się nieco bardziej ospali, zmęczeni świątecznym odpoczynkiem i pełni górnolotnych postanowień. Jednym z nich zapewne jest – “będę lepiej się odżywiać”. Albo – “skończę z kebabem i chińczykiem w weekendy”.

Tak więc jest okazja, bo sałatka z rukoli już czeka! Śmiesznie prosta i szybka do przygotowania, a jednocześnie smaczna i pożywna. Rukola w tym składzie wyjątkowo świetnie się komponuje. Z parmezanem tworzy idealną parę, a pesto i jajko z rozpływającym się żółtkiem to przysłowiowa kropka nad i.

Bardzo lubię do rukoli podawać jajko. Łagodzi jej pikantny smak i świetnie się z nią komponuje. Rukola natomiast dodaje jajku wyrazistości dzięki czemu ma się ochotę na więcej. Dodatek parmezanu to klasyka – sałatka z rukoli i parmezanu bowiem weszła już w kanon dań znanych i lubianych na całym świecie. Ja pokusiłam się jeszcze o kilka kropel bazyliowego pesto – uwielbiam je! Dla bardziej wymagających polecam przygotowanie je samodzielnie. To bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, a smak godny jest poświęcenia. Oprócz bazyliowego sprawdzą się też inne jego rodzaje. Pesto rosso, lub ze szczypiorku – niemal każde będzie pyszne.

sałatka z rukoli i parmezanu z pesto i jajkiem
sałatka z rukoli i parmezanu

Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem

Prosta sałatka, która sprawdzi się niemal na każdą okazję. Może stanowić smaczne śniadanie, lekki lunch lub kolację, ale warto sięgnąć po nią także gdy wpadną niespodziewani goście.
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 5 minutes
Czas całkowity: 15 minutes
Okazja: Kolacja, Lunch, Śniadanie
Rodzaj dania: Fit, Sałatka
Słowa kluczowe: jajko, parmezan, pesto, rukola
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 4 jajka
  • 50 g parmezanu
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 30 ml oliwy EV
  • 60 ml pesto
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Jajka gotujemy we wrzątku przez 5 minut. Następnie przekładamy do zimnej wody. Po kilku minutach obieramy i kroimy na połówki.
  • Cebulę kroimy w piórka.
  • Parmezan trzemy na płatki lub większe wiórki.
  • Umytą i osuszoną rukolę mieszamy z cebulą. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Dzielimy na porcje.
  • Do każdej porcji wkładamy po dwie połówki jajka, polewamy pesto i posypujemy parmezanem.
  • Podajemy od razu.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!
sałatka z rukoli z parmezanem
Zobacz inne przepisy na Proste sałatki i surówki
5

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu