Sałatka z rukoli z parmezanem to świetne danie na początek roku. Jak zawsze bowiem wydajemy się nieco bardziej ospali, zmęczeni świątecznym odpoczynkiem i pełni górnolotnych postanowień. Jednym z nich zapewne jest – „będę lepiej się odżywiać”. Albo – „skończę z kebabem i chińczykiem w weekendy”.
Tak więc jest okazja, bo sałatka z rukoli już czeka! Śmiesznie prosta i szybka do przygotowania, a jednocześnie smaczna i pożywna. Rukola w tym składzie wyjątkowo świetnie się komponuje. Z parmezanem tworzy idealną parę, a pesto i jajko z rozpływającym się żółtkiem to przysłowiowa kropka nad i.
Bardzo lubię do rukoli podawać jajko. Łagodzi jej pikantny smak i świetnie się z nią komponuje. Rukola natomiast dodaje jajku wyrazistości dzięki czemu ma się ochotę na więcej. Dodatek parmezanu to klasyka – sałatka z rukoli i parmezanu bowiem weszła już w kanon dań znanych i lubianych na całym świecie. Ja pokusiłam się jeszcze o kilka kropel bazyliowego pesto – uwielbiam je! Dla bardziej wymagających polecam przygotowanie je samodzielnie. To bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu, a smak godny jest poświęcenia. Oprócz bazyliowego sprawdzą się też inne jego rodzaje. Pesto rosso, lub ze szczypiorku – niemal każde będzie pyszne.


Sałatka z rukoli z parmezanem i jajkiem
Składniki
- 100 g rukoli
- 4 jajka
- 50 g parmezanu
- 100 g czerwonej cebuli
- 30 ml oliwy EV
- 60 ml pesto
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Jajka gotujemy we wrzątku przez 5 minut. Następnie przekładamy do zimnej wody. Po kilku minutach obieramy i kroimy na połówki.
- Cebulę kroimy w piórka.
- Parmezan trzemy na płatki lub większe wiórki.
- Umytą i osuszoną rukolę mieszamy z cebulą. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Dzielimy na porcje.
- Do każdej porcji wkładamy po dwie połówki jajka, polewamy pesto i posypujemy parmezanem.
- Podajemy od razu.

Bardzo fajny przepis – połączenie jajka i rukoli jak najbardziej na plus :)