Scones to zasadniczo pieczywo na podwieczorek. Podawane najczęściej lekko słodkie, z konfiturą i kleksem gęstej śmietany lub serka. Uwielbiam podawać je w takiej formie. Zdarza mi się jednak upiec je w wersji wytrawnej i tutaj pole do popisu jest szerokie. Dodatków bowiem może być mnóstwo – od chrupiącej kukurydzy, słonego bekonu, poprzez aromatyczny cheddar aż po słone oliwki i pyszne suszone pomidory.
Dzisiejszy przepis można potraktować jako bazę do smakowych eksperymentów ze scones, albo upiec je w takiej gołej wersji. Są one świetnym dodatkiem do klasycznych śniadaniowych dań takich jak prosta jajecznica na świeżym maśle lub po prostu – jako podstawa prostej kanapki. To taka moja wersja śniadaniowego pieczywa, bez którego nie może obejść się żaden weekendowy poranek.
Dodatek mąki kukurydzianej sprawił, że scones są bardziej kruche i mają piękny złocisty kolor.

Scones pszenno-kukurydziane
Wytrawne bułeczki na maślance - idealne pieczywo śniadaniowe bez drożdży.
Składniki
- 130 g mąki pszennej
- 65 g mąki kukurydzianej żółtej)
- 50 g zimnego masła
- 125 ml maślanki
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 30 ml mleka
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C,
- Obie mąki przesiej z sodą i proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj sól i cukier.
- Do mąki zetrzyj na tarce zimne masło i lekko wgnieć je do mąki.
- Jajka rozmąć w maślance. Dodaj do suchych składników. Krótko zagnieć ciasto. Tylko do połączenia się składników. Zbyt długo wyrabiane scones będą zbite i twarde.
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Uformuj okrąg, lekko spłaszcz dłonią i pokrój na 8 części. Możesz uformować okrągłe bułeczki, ale im mniej zagniata się ciasto to tym lepiej.
- Przełóż bułeczki na blachę wyłożoną pergaminem. Posmaruj mlekiem.
- Piecz około 12-15 minut na złoty kolor.
- Przestudź.
Świetnie wyglądają, a smakować muszą jeszcze lepiej :) Pozdrawiam!