Smażone ziemniaki w jogurcie z pastą harissa

Smażone ziemniaki to jeden z tych dodatków do głównych dań, któremu trudno odebrać zasłużone podium. Chrupiąca, złocista skórka to to, co uwielbiamy i nie sposób się dziwić. Są pyszne!

W tej wersji nigdy wcześniej ich nie przygotowywałam, a szkoda. Oprócz wyjątkowego smaku wyglądają wprost wyśmienicie, a w końcu i wygląd jedzenia ma znaczenie.  W przeciwieństwie do klasycznych smażonych ziemniaków te są pikantne, nieco mniej chrupiące, chociaż zupełnie nie ujmuje im to w niczym. Takie smażone ziemniaki mogą być niebanalnym dodatkiem do sadzonego jajka lub grillowanych i smażonych mięs takich jak na przykład marokańskie kebaby, czy też aromatyczne kofty.

Samo przygotowanie takich smażonych ziemniaków nie jest ani trudne, ani też pracochłonne. Wystarczy zwyczajnie podgotować ziemniaki, a następnie przesmażyć je z dodatkiem pikantnej harissy i jogurtu. Jeszcze tylko kilka drobnych dodatków na zakończenie i gotowe. Czyż nie brzmi to prosto? Z pewnością tak. Prawdopodobnie częstując gości tymi ziemniakami, będziecie musieli podzielić się przepisem, ale czy taki rodzaj pochwały nie jest przyjemny dla gospodyni lub gospodarza? Ja dzielę się z Wami tym przepisem z ogromną radością, bo z pewnością jest warty wypróbowania i zapamiętania.

 

pikantne smażone ziemniaki w jogurcie

smażone ziemniaki z jogurtem i harissą

Smażone ziemniaki z jogurtem i pastą harissa

Pikantny dodatek do dań głównych z arabskimi korzeniami. Świetnie smakuje z grillowanymi mięsami lub sadzonym jajkiem.
Czas przygotowania: 5 minutes
Czas gotowania: 25 minutes
Okazja: Wegetariańskie
Rodzaj dania: Przystawka
Słowa kluczowe: jogurt, ziemniaki
Porcji: 4 porcji

Składniki

  • 700 g drobnych ziemniaków
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki pasty harissa lub 1 łyżka harissy w proszku
  • 30 ml oliwy
  • 2 łyżki migdałów w słupkach
  • 30 ml soku z limonki
  • 1/2 szklanki nasion granatu
  • 2 szt zielonej części dymki
  • sól i pieprz do smaku
  • listki mięty do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku

  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie al dente. Następnie lekko przestudź, aby nie rozpadły się na patelni.
  • Na dobrze rozgrzanej oliwie podsmaż ziemniaki aż ładnie się zarumienią.
  • Dodaj pastę harissa, a po chwili jogurt. Wymieszaj i smaż na dość dużym ogniu aż jogurt nabierze złotego koloru i obklei smażone ziemniaki.
  • Jeśli to konieczne, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Smażone ziemniaki przełóż do salaterki. Posyp ziarnami granatu, posiekaną dymką i migdałami.
  • Całość skrop sokiem z limonki.
  • Udekoruj listkami mięty.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!

smażone ziemniaki w jogurcie

 

Zobacz inne dania wegetariańskie
2

4 Odpowiedzi

  1. Ziemniaki to faktycznie jeden z najpopularniejszych dodatków w polskiej kuchni, ale na Twoich zdjęciach wyglądają jak kulinarne dzieło sztuki. :) Nie mamy pojęcia czy bardziej inspirują nas Twoje ujęcia czy same pomysły, ale nie możemy doczekać się kolejnych wpisów. Będziemy wracać z przyjemnością! :)

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu