Sos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stół

Sos chrzanowy to jedna z naszych wielkanocnych tradycji. Wielu z nas nie wyobraża sobie tych świąt bez tego aromatycznego dodatku. Smakuje z nim sztuka mięsa, polska, dobra szynka, ale także jajka. Tych ostatnich na świątecznym stole zabraknąć nie powinno.

Trudno wiele rozpisywać się na temat jajek w sosie chrzanowym, bo to jedno z najprostszych dań, jakie można sobie wyobrazić, jednak nie sposób go pominąć, a przepis z pewnością się przyda. Najważniejsze jest, by dodać do niego najlepszy chrzan, bo sos powinien być pikantny, wyrazisty i wyjątkowy. Ta podstawowa zasada zapewni kulinarny sukces nawet początkującemu kucharzowi lub kucharce. Wiem jedno, chociaż o chrzanie pamiętamy głównie w czasie Wielkanocy, to po sos chrzanowy możemy sięgać także w ciągu całego roku. To naprawdę bardzo smaczny punkt wyjściowy do wielu prostych potraw.

Ktokolwiek chce zrobić dobre wrażenie na bliskich powinien sięgnąć po takie tradycyjne potrawy – one budzą zawsze najwięcej pozytywnych wspomnień i uczuć! Szczególnie zauważalne jest to w czasie świąt – można szaleć z pomysłami, wykorzystywać kulinarne nowinki z wielkiego świata, a i tak te najprostsze, z pozoru zgrzebne i bez polotu potrawy znikają najszybciej. Bez wyjątku!

sos chrzanowy tradycyjny przepis

Sos chrzanowy
Czas Przygotowania
5 mins
Czas Gotowania
10 mins
Czas Całkowity
15 mins
 

Tradycyjny dodatek do jajek, wędlin lub sztuki mięsa. Idealny na Wielkanoc

Rodzaj Dania: Przystawka
Kuchnia: Kuchnia Polska
Ilość Porcji: 4 porcje
Składniki
  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka opcjonalnie pół na pół ze słodką śmietanką 30%
  • 100 g tartego chrzanu opcjonalnie ze słoiczka
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru do smaku opcjonalnie
Przygotowanie krok po kroku
  1. Masło roztop w garnku. Uważaj, by się nie zrumieniło.

  2. Dodaj mąkę i podsmaż około minutę. Nie rumień!

  3. Stopniowo dolewaj chłodne mleko (lub mleko ze śmietaną) energicznie mieszając rózgą, by nie powstały grudki.

  4. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia często mieszając.

  5. W tym czasie zetrzyj chrzan. Skrop cytryną, by nie ściemniał. Opcjonalnie przygotuj chrzan ze słoiczka.

  6. Do sosu beszamelowego dodaj starty chrzan i zdejmij z ognia i wymieszaj. Dopraw do smaku.

  7. Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub do wędlin/sztuki mięsa.

 

wielkanocny sos chrzanowy

Zobacz inne przepisy na potrawy wielkanocne
1

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu