Sos chrzanowy – prosta klasyka na Wielkanocny stół

Sos chrzanowy to jedna z naszych wielkanocnych tradycji. Wielu z nas nie wyobraża sobie tych świąt bez tego aromatycznego dodatku. Smakuje z nim sztuka mięsa, polska, dobra szynka, ale także jajka. Tych ostatnich na świątecznym stole zabraknąć nie powinno.

Trudno wiele rozpisywać się na temat jajek w sosie chrzanowym, bo to jedno z najprostszych dań, jakie można sobie wyobrazić, jednak nie sposób go pominąć, a przepis z pewnością się przyda. Najważniejsze jest, by dodać do niego najlepszy chrzan, bo sos powinien być pikantny, wyrazisty i wyjątkowy. Ta podstawowa zasada zapewni kulinarny sukces nawet początkującemu kucharzowi lub kucharce. Wiem jedno, chociaż o chrzanie pamiętamy głównie w czasie Wielkanocy, to po sos chrzanowy możemy sięgać także w ciągu całego roku. To naprawdę bardzo smaczny punkt wyjściowy do wielu prostych potraw.

Ktokolwiek chce zrobić dobre wrażenie na bliskich powinien sięgnąć po takie tradycyjne potrawy – one budzą zawsze najwięcej pozytywnych wspomnień i uczuć! Szczególnie zauważalne jest to w czasie świąt – można szaleć z pomysłami, wykorzystywać kulinarne nowinki z wielkiego świata, a i tak te najprostsze, z pozoru zgrzebne i bez polotu potrawy znikają najszybciej. Bez wyjątku!

sos chrzanowy tradycyjny przepis

Sos chrzanowy

Tradycyjny dodatek do jajek, wędlin lub sztuki mięsa. Idealny na Wielkanoc
Czas Przygotowania5 mins
Czas Gotowania10 mins
Czas Całkowity15 mins
Okazja: Przystawka
Rodzaj Dania: Kuchnia Polska
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka opcjonalnie pół na pół ze słodką śmietanką 30%
  • 100 g tartego chrzanu opcjonalnie ze słoiczka
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru do smaku opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło roztop w garnku. Uważaj, by się nie zrumieniło.
  • Dodaj mąkę i podsmaż około minutę. Nie rumień!
  • Stopniowo dolewaj chłodne mleko (lub mleko ze śmietaną) energicznie mieszając rózgą, by nie powstały grudki.
  • Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia często mieszając.
  • W tym czasie zetrzyj chrzan. Skrop cytryną, by nie ściemniał. Opcjonalnie przygotuj chrzan ze słoiczka.
  • Do sosu beszamelowego dodaj starty chrzan i zdejmij z ognia i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  • Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub do wędlin/sztuki mięsa.

 

wielkanocny sos chrzanowy

Zobacz inne przepisy na potrawy wielkanocne
1

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu