Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty

Coleslaw jest chyba najpopularniejszą surówką “do obiadu” na całym świecie. Jest prosta, tania i pasuje do wielu popularnych dań głównych takich jak np pieczone i smażone mięsa.

Kto nie lubi chrupiącej surówki coleslaw do kawałka pieczonych żeberek, czy kurczaka smażonego w panierce?! Wszyscy lubią…

Coleslaw to surówka idealna o każdej porze roku. W naszym pięknym kraju kapusta to jeden z podstawowych składników dostępnych przez okrągły rok. Oczywiście surówka ta smakuje najlepiej w sezonie na młode główki, ale poza nim wystarczy cienko poszatkować kapustę, by surówka była bezkonkurencyjna.

Podobną surówkę robiła już moja mama, zanim jeszcze dowiedzieliśmy się, że w świecie nazywa się ją surówką coleslaw. Wszyscy wówczas bardzo ją lubiliśmy, a teraz lubi ją także i moja rodzina. Przygotowuję ją często i bywa, że składniki nieco różnią się, w zależności od bieżącej zawartości mojej spiżarni. Takie gotowanie właśnie lubię – kreatywne i pozostawiające szerokie pole manewru – wystarczy znać podstawy łączenia składników lub bazować na własnej intuicji.

Tak właśnie kiedyś powstała różowa wersja surówki coleslaw. I jak się okazuje czerwona kapusta w tym wydaniu jest świetna i prezentuje się nawet lepiej niż biała.

surówka coleslaw przepis

surówka coleslaw z czerwonej kapusty

Surówka coleslaw z czerwonej kapusty

Prosta surówka do obiadu. Szybka do przygotowania, łatwa i tania. 
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas dodatkowy: 30 minutes
Czas całkowity: 15 minutes
Okazja: Sałatka, Surówka
Rodzaj dania: łatwe
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 1/4 główki czerwonej kapusty ok. 350g
  • 1 czerwona cebula
  • 70 g marchewki
  • 100 ml majonezu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy np Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Kapustę i cebulę cienko poszatkuj
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • Majonez dokładni wymieszaj z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem.
  • Przygotowanym sosem polej przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj. 
  • Podawaj od razu lub odstaw na 30 minut, by smaki dobrze się połączyły.

Uwagi do przepisu

Jeśli lubisz, dodaj do surówki uprażone pestki słonecznika lub dyni.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj zdjęcie i wspomnij @Osmykolorteczy lub oznacz #osmykolorteczy!

 

surówka coleslaw przepis

3

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu