Coleslaw – prosta surówka z czerwonej kapusty

Coleslaw jest chyba najpopularniejszą surówką “do obiadu” na całym świecie. Jest prosta, tania i pasuje do wielu popularnych dań głównych takich jak np pieczone i smażone mięsa.

Kto nie lubi chrupiącej surówki coleslaw do kawałka pieczonych żeberek, czy kurczaka smażonego w panierce?! Wszyscy lubią…

Coleslaw to surówka idealna o każdej porze roku. W naszym pięknym kraju kapusta to jeden z podstawowych składników dostępnych przez okrągły rok. Oczywiście surówka ta smakuje najlepiej w sezonie na młode główki, ale poza nim wystarczy cienko poszatkować kapustę, by surówka była bezkonkurencyjna.

Podobną surówkę robiła już moja mama, zanim jeszcze dowiedzieliśmy się, że w świecie nazywa się ją surówką coleslaw. Wszyscy wówczas bardzo ją lubiliśmy, a teraz lubi ją także i moja rodzina. Przygotowuję ją często i bywa, że składniki nieco różnią się, w zależności od bieżącej zawartości mojej spiżarni. Takie gotowanie właśnie lubię – kreatywne i pozostawiające szerokie pole manewru – wystarczy znać podstawy łączenia składników lub bazować na własnej intuicji.

Tak właśnie kiedyś powstała różowa wersja surówki coleslaw. I jak się okazuje czerwona kapusta w tym wydaniu jest świetna i prezentuje się nawet lepiej niż biała.

surówka coleslaw przepis

surówka coleslaw z czerwonej kapusty

Surówka coleslaw z czerwonej kapusty

Prosta surówka do obiadu. Szybka do przygotowania, łatwa i tania. 
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas dodatkowy: 30 minutes
Czas całkowity: 15 minutes
Okazja: Sałatka, Surówka
Rodzaj dania: łatwe
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 1/4 główki czerwonej kapusty ok. 350g
  • 1 czerwona cebula
  • 70 g marchewki
  • 100 ml majonezu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy np Dijon
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Kapustę i cebulę cienko poszatkuj
  • Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • Majonez dokładni wymieszaj z jogurtem, musztardą, sokiem z cytryny oraz cukrem, solą i pieprzem.
  • Przygotowanym sosem polej przygotowane warzywa i dokładnie wymieszaj. 
  • Podawaj od razu lub odstaw na 30 minut, by smaki dobrze się połączyły.

Uwagi do przepisu

Jeśli lubisz, dodaj do surówki uprażone pestki słonecznika lub dyni.
Wypróbowałeś przepis?Dodaj do obserwowanych na Instagramie @Osmykolorteczy Zrób zdjęcie i oznacz #osmykolorteczy!

 

surówka coleslaw przepis

3

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu