Surówka z cukinią z orzechowym dressingiem

Surówka z cukinią też może być smaczna. Cukinia to wdzięczne warzywo. Może być spożywane zarówno na surowo, jak i po obróbce. Krótszej lub dłuższej.

Poznałam cukinię jako sporych rozmiarów warzywo, najczęściej dość mocno rozgotowane, pod postacią leczo. Przyznam, że wówczas wszyscy tak ją jedli i dopiero dużo później poznałam smak młodej cukinii. Takiej, jak znamy ją teraz. Mojej babci, dla której ogromna cukinia była uznaniem dla jej kunsztu ogrodniczego, trudno było przekonać się do zrywania takich młodych i maleńkich okazów. Słyszeliśmy wówczas często, że to marnowanie uprawy. Byliśmy szczęściarzami, gdy udawało się zdobyć choć kilka pysznych i jędrnych cukinii. Wtedy nie zwykłam przygotowywać jej na surowo, chociaż zdarzało się schrupać jakąś prosto z krzaka. Teraz już wiem, że surówka z cukinią jest wspaniała i przyrządzam ją często.

Moja surówka z cukinią nie składa się z wielu składników. Bazą są warzywa łatwo i ogólnie dostępne przez cały rok, a orzechowy dressing nie tylko szybko się przygotowuje, ale dodaje surówce nieco orientalnego charakteru. Dla mnie takie smaki nie wymagają już żadnych dodatków, ale surówka z cukinią jest świetnym dodatkiem do smażonych mięs lub jajek w różnej postaci. Z przysłowiową miską ryżu surówka smakuje wyśmienicie – możliwości jej podania jest wiele. Zapewniam, że nawet na grill sprawdzi się wyśmienicie!

surówka z cukinią i orzechowym dressingiem

surówka z cukinią

Surówka z cukinią i orzechowym dressingiem

Aromatyczny i zdrowy dodatek do dań mięsnych lub lekka przekąska w ciągu dnia.
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 15 minutes
Okazja: Kolacja, Lunch, na grill, Obiad
Rodzaj dania: Kuchnia Azjatycka, Sałatka, surówka
Słowa kluczowe: cukinia
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 250 g młodej cukinii
  • 150 g marchewki
  • 100 g czerwonej kapusty
  • 25 g masła orzechowego
  • 15 ml sosu sojowego jasnego
  • 25 ml oliwy EV
  • sól
  • pieprz
  • 20 g orzeszków ziemnych
  • 1 limonka
  • 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie krok po kroku

  • Cukinię i marchew pokrój spiralnie lub na tarce o grubych oczkach.
  • Kapustę cienko poszatkuj.
  • Warzywa wymieszaj w dużej misce.
  • Masło orzechowe wymieszaj z oliwą, miodem, sokiem wyciśniętym z limonki i sosem sojowym. Dolej niewielką ilość wody, do uzyskania konsystencji odpowiedniej do polania surówki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Przygotowanym dressingiem polej warzywa i dokładnie wymieszaj.
  • Na suchej patelni upraż orzeszki ziemne lub użyj prażonych.
  • Posiekaj orzeszki i posyp surówkę.
  • Podawaj od razu lub po 30 minutach, gdy smaki się połączą.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

surówka z cukinią i orzechami ziemnymi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *