Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Surówka z młodej kapusty to obowiązkowa pozycja na przełomie wiosny i lata, gdy na straganach pojawiają się piękne i soczyste główki. Zaraz obok kapusty duszonej z pomidorami to moja ulubiona potrawa w tym sezonie. Chyba nie potrafiłabym się określić, którą uwielbiam bardziej.

Kapusta towarzyszy nam w kuchni w zasadzie przez cały rok. Możemy wybierać spośród białych, czerwonych, poprzez włoskie , czy nawet pekińskie. Wiosenna, młoda kapusta jednak to najlepsza spośród wszystkich. I surówka z młodej kapusty to najprostszy i najsmaczniejszy dodatek, który ożywi niemal każdy domowy posiłek. Moja ulubiona wersja tej surówki jest na bazie prostego sosu vinaigrette w polskim wydaniu. Tu konieczne jest użycie oleju, nie oliwy. Według mnie oliwa, nawet ta najlepsza zupełnie zmienia charakter tej surówki. Po wielu próbach, testach i dolewaniu oliwy z tak zwanego przyzwyczajenia już wiem, że to właśnie olej jest tu idealnym dodatkiem. Dzięki niemu surówka smakuje jak za dawnych lat. Taką właśnie robiła moja babcia i mama.

No i jeszcze świeży koperek. Nie zapomnijcie o nim przypadkiem. Teraz jest najsmaczniejszy – delikatny, niemal słodki, chociaż już bujny i dorodny. To składnik, który do kapusty pasuje wyśmienicie i nie powinno zabraknąć go w surówce. Nie powinno zabraknąć go też w innych potrawach z młodej kapusty, ale to już temat na zupełnie inną okazję…

prosta surówka z młodej kapusty

surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Najprostsza wersja klasycznej surówki z młodej kapusty. Delikatny, słodko-kwaśny dressing wspaniale komponuje się z chrupką kapustą.
Czas przygotowania: 5 minutes
macerowanie: 10 minutes
Czas całkowity: 15 minutes
Okazja: Obiad
Rodzaj dania: surówka
Słowa kluczowe: kapusta, koperek
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 50 ml oleju roślinnego
  • 50 ml octu jabłkowego lub winnego
  • 15 g miodu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku

  • Kapustę poszatkuj w długie i cienkie nitki.
  • Koperek posiekaj drobno.
  • Do dość dużej miski wlej ocet, olej oraz miód. Dodaj sporą ilość świeżo mielonego pieprzu oraz sól. Rozmąć energicznie sos, do uzyskania jednolitej emulsji.
  • Do dressingu dodaj poszatkowaną kapustę i koperek. Dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw na 10-15 minut, aby kapusta lekko zmiękła w sosie. Nie jest to niezbędne, ale warto to zrobić.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *