Tabbouleh – prosta letnia sałatka z bulgurem

Tabbouleh to znana i lubiana na całym świecie sałatka wywodząca się z kuchni arabskiej. Jej wersji jest tak wiele jak naszej jarzynowej, a nawet więcej. Od lat bowiem pojawiają się coraz to nowe pomysły na jej przygotowanie. Ja najbardziej lubię tę najprostszą, letnią wersję na bazie kaszy bulgur, sezonowych warzyw i świeżych ziół.

Widziałam tysiące przepisów na tabbouleh – najczęściej pojawia się w nich kuskus, ale powinna być to kasza bulgur. Jest ona nieco podobna do kuskusu, ale znacznie wartościowsza i w mojej opinii smaczniejsza. Poza tym w sałatce znaleźć może się niemal wszystko to, co latem najlepsze – słodka czerwona cebula, dojrzałe pomidory i całe mnóstwo świeżej zieleniny. To właśnie ona jest w tabbouleh najważniejsza – pietruszka, mięta, kolendra – tych właśnie użyłam w mojej sałatce.

W mojej sałatce nie użyłam wielu składników, postawiłam na prostą linię smaku, ale jeśli tylko macie ochotę, możecie wzbogacić przepis o świeże ogórki i kolorową paprykę. Tu proporcje nie są znacząco istotne. Ważne, by było świeżo i kolorowo. Sałatka świetnie smakuje jako samodzielne danie, a także jako niebanalny dodatek do dań mięsnych np z grilla.

tabbouleh

Sałatka tabbouleh
Czas Przygotowania
15 mins
Czas Gotowania
15 mins
Czas Całkowity
30 mins
 

Prosta sałatka na bazie kaszy bulgur z sezonowymi warzywami i dużą ilością świeżych ziół.

Rodzaj Dania: Sałatka
Kuchnia: Wegetariańska
Keyword: na grilla, sałatka, tabbouleh
Ilość Porcji: 6 porcji
Składniki
  • 100 g kaszy bulgur
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g czerwonej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki posiekanej mięty
  • 2/3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/4 szklanki natki kolendry
  • 1 cytryna
  • 50 ml oliwy EV
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie krok po kroku
  1. Przepłukaną kaszę zalewamy gotujemy w osolonym wrzątku na wolnym ogniu przez około 7-10 minut, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidorki przekrój na ćwiartki lub połówki, natki drobno posiekaj.

  3. W dużej misce wymieszaj warzywa, zioła i kaszę.

  4. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj skórkę i sok z cytryny oraz oliwę, sól i pieprz. Wymieszaj.

  5. Przygotowanym dressingiem polej sałatkę i dokładnie wymieszaj.

  6. Podawaj od razu lub po schłodzeniu.

 

letnia sałatka tabbouleh

Zobacz inne przepisy na dania grillowe
3

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu