Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami

Pavlova – bezowe cudo budzące podziw i respekt gości. Krucha, delikatna i rozpływająca się w ustach. Zasadniczo najczęściej podaje się ją z kremem na bazie wysokoprocentowej śmietany lub serka mascarpone. Ja do mojej bezy przygotowałam natomiast aksamitny krem budyniowy. Całość zwieńcza owocowa korona ze świeżych truskawek. Deser idealny – szczególnie teraz, gdy lato i sezon truskawkowy za pasem.

Pavlova nie jest trudnym do wykonania deserem. Oprócz odpowiedniego ubicia białek, wymaga jedynie czasu, nieco wprawy i wyczucia, przede wszystkim własnego piekarnika. Suszenie bezy bowiem nie tyle jest trudne, co w każdym piekarniku odbywa się nieco inaczej. Moje bezy przez rok po wymianie kuchennego sprzętu nie wychodziły idealnie. Gdy już niemal pogodziłam się z porażką, znalazłam złoty środek, co również i Wam polecam, jeśli borykacie się z podobnym problemem.

Nie przedłużając więc dalej wstępu, zapraszam na tort pavlova – z kremem budyniowym i truskawkami.

 

pavlova z truskawkami k budyniem

Tort pavlova z kremem budyniowym i truskawkami

Klasyczny tort bezowy z nieco innym wypełnieniem. Krem budyniowy to ciekawe urozmaicenie dla popularnych kremów śmietanowych.
Czas Przygotowania45 mins
Czas Gotowania2 hrs
Czas Całkowity2 hrs 25 mins
Okazja: Wypieki
Rodzaj Dania: Desery
Porcji: 8 porcji

Składniki

  • 4 białka jaj kurzych
  • 250 g drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki kwaśnego winianu potasu - creme de tartare lub łyżeczka soku z cytryny
  • 500 ml mleka
  • 40 g proszku budyniowego śmietankowego 1op.
  • 120 g masła (temp. pokojowa)
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 500 g truskawek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka ubijaj z creme de tartare na sztywną pianę przez około 2 minuty na wysokich obrotach miksera.
  • Gdy piana jest już prawie ubita, zacznij dodawać cukier po łyżce. Przed dodaniem kolejnej łyżki cukru, poprzednia powinna się rozpuścić w pianie. Kontynuuj do wykorzystania całego cukru. Ubijaj do momentu aż cukier rozpuści się w bezie.
  • Rozgrzej piekarnik do 140°C.
  • Na dużą blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia wyłóż ubitą bezę i uformuj ją na okrąg o wielkości 22cm średnicy.
  • Wstaw bezę do piekarnika. Ja od razu zmniejszam temperaturę do 100°C i suszę około 90-12 minut. Jeśli beza zacznie się lekko rumienić, należy zmniejszyć temperaturę o około 10°C i suszyć dalej. Gotowa beza jest krucha na zewnątrz i ciągnąca w środku. 
  • Gotową bezę pozostaw w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia. Może pozostać tam całą noc.
  • Przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudź do temperatury pokojowej.
  • Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj mikserem na wysokich obrotach przez 2-3 minuty aż zbieleje. Stopniowo dodawaj cukier puder i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty. Gdy masa maślana stanie się gładka i puszysta, zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać budyń po łyżce. Przed dodaniem kolejnej porcji upewnij się, że poprzednia dokładnie połączyła się z kremem. Gotowy krem lekko schłódź, by stężał jeśli to konieczne.
  • Bezę przełóż na paterę przed nałożeniem kremu. Wyłóż krem i pokrojone wg uznania truskawki.

Dodatkowe wskazówki

Tort bezowy najlepiej wykończyć tuż przed podaniem. Przygotuj wszystkie składowe tortu. Samo wyłożenie kremu i owoców na bezę nie potrwa długo.

 

beza z truskawkami

pavlova

tort pavlova

 

6

1 Odpowiedź

Dołącz do dyskusji na temat tego przepisu