Włoska tapenada z oliwek i anchois

Karnawał we włoskim stylu trwa w najlepsze. Wiele przepisów na pyszną zabawę podajecie w odpowiedzi na zadanie konkursowe, ale i ja mam dla Was ekspresową przekąskę. Sprawdza się zawsze i wszędzie, a co więcej, do jej przygotowania nie trzeba nic siekać, mieszać, ani gotować. Składniki do takiej tapenady zawsze mam w domu, więc wizyta głodnych przyjaciół mi nie straszna.

Do tapenady wystarczy tylko pieczywo, najlepiej włoska ciabatta. Jeśli jest świeża, wystarczy ją pokroić, jeśli pamięta nieco lepsze czasy, skropić oliwą i podpiec w piekarniku lub na patelni – nie ma nic lepszego od rumianej grzanki!

Jeśli natomiast brakło Wam akurat pieczywa w domu, tapenada sprawdzi się jako dodatek do świeżo ugotowanego spaghetti – pyszna i prosta kolacja.

W bardziej swojskim wydaniu polecam tapenadę na śniadanie, w towarzystwie jajka ugotowanego na miękko będzie smakowała pysznie.

Przypominam o trwającym do końca dzisiejszego dnia konkursie. Kosze pełne włoskich smakołyków czekają na zwycięzców!

No ratings yet

Włoska tapenada z oliwek i anchois

Czas przygotowania 10 minutes
Czas całkowity 10 minutes

Składniki

  • 1 szklanka oliwek czarnych lub zielonych wg uznania
  • ok. 3-4 fileciki anchois
  • cytryna
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki dobrej oliwy extra vergine
  • 1 łyżka kaparów
  • 1,5 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Wszystkie składniki umieść w pojemniku malaksera lub blendera.
  • Posiekaj bardzo drobno, ale tak, aby składniki zachowały swoją teksturę. Możesz też drobno posiekać wszystkie składniki nożem.
  • Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Świetnie smakuje także jako dodatek do gorącego makaronu.
  • Jeśli masz czas, schłódź tapenadę przed podaniem.

 

*Włoskie składniki pochodzą z aktualnej oferty marki Lidl

Smacznego!

Join the Conversation

  1. Dziękuję za inspirację! Spróbuję przed szybką imprezą :)

  2. ech nie mam blendera…

    1. Małgosia Author says:

      Zawsze można wszystko posiekać ręcznie. Taka siekana tapenada ma swoje plusy – wyjątkową i niepowtarzalną konsystencję :)

  3. Pysznie Małgosiu, a jakiej musztardy użyłaś konkretnie?

    pozdrawiam

  4. Ostatnio przekonałam się do poznawania nowych smaków. A od niedawna mam blisko do Lidla, także chyba już wiem co jutro na obiad. Opcja ze spaghetti wygląda kusząco. Dzięki:)

  5. Bardzo dobrze wyglądający posiłek, na pewno spróbuje ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Close
Ósmy Kolor Tęczy © Copyright 2022. All rights reserved.
Close