Słodki sos chili - sos do chińskich dań

Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Przetwory

Składniki

  • 5-6 ostrych papryczek chili
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 200 g cukru
  • 125 ml octu 1/2 szklanki
  • 1 łyżeczka soli
  • 375 ml 1 1/2szklanki wody
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie krok po kroku

  • Paprykę umyłam i oczyściłam z błon i pestek. Była na tyle ostra, że wolałam ich nie używać i uważam, że było to dobre posunięcie. W zależności od rodzaju chili i poziomu jej ostrości należy regulować jej ilość tak, by sos był odpowiednio pikantny.
  • Czosnek i imbir obrałam.
  • Wszystkie warzywa wrzuciłam do blendera i dobrze rozdrobniłam, uważając jednak, by nie zmiksować ich na gładką pastę.
  • Wszystkie składniki (oprócz mąki ziemniaczanej) wrzuciłam do garnka i doprowadziłam do wrzenia. Gotowałam przez 5-10 minut.
  • Skrobię ziemniaczaną rozmieszałam w niewielkiej ilości zimnej wody i mieszając dodałam do gotującego się sosu. Utrzymałam chwilę na ogniu aż sos nieco zgęstniał.
  • Gotowy, gorący sos ma konsystencję lekkiego kisielu.
  • Jeszcze gorący sos przelewam do buteleczek i zakręcam.
  • Do spożycia nadaje się od razu po ostudzeniu.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy