Z jabłek usuwam gniazda nasienne i kroję na centymetrowe cząstki pozostawiając skórkę.
Piersi kurczaka kroje ukośnie na dość grube plastry i oprószam solą i pieprzem.
W głębokiej patelni rozgrzewam olej i wrzucam cebulę i jabłka. Wszystko oprószam cukrem i obsmażam na złoty kolor. Usmażone cząstki jabłek delikatnie zdejmuję z patelni.
Na tym samym tłuszczu rumienię mięso, a następnie całość podlewam miodem pitnym. Duszę przez około 10-15 minut aż mięso będzie gotowe, ale nie wysuszone, a sos się zredukuje i zgęstnieje. Na koniec dodaję śmietanę i dokładnie mieszam. Doprowadzam do wrzenia i zdejmuję z ognia.
Na koniec dodaję usmażone jabłka i przekładam na talerz.
Potrawę podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem, ale świetnie będzie smakowała np z ryżem.